• Parlamentul European a votat pentru interzicerea utilizării termenilor de carne (precum „burger” și „salam”) pentru produsele vegetale
  • Propunerea a fost susținută de fermierii din Franța, dar critica vine din partea supermarketurilor și organizațiilor de protecția consumatorilor, care consideră că aceasta va crea confuzie
  • Céline Imart, principalul susținător al propunerii, consideră că aceasta va proteja sectorul agricol și va oferi claritate consumatorilor
  • Studiile arată că majoritatea consumatorilor nu sunt deranjați de denumirile de carne, atâta timp cât eticheta este clară și produsul este etichetat corespunzător
  • Consiliul Uniunii Europene trebuie să aprobe propunerea înainte de a deveni lege, iar viitorul acestei măsuri rămâne incert

Produsele vegetale care imită alimentele din carne ar putea să nu mai poarte denumiri ca „burger vegetarian” sau „salam vegan” în Uniunea Europeană, după ce Parlamentul European a votat pentru interzicerea folosirii termenilor de carne pentru produsele pe bază de plante.

Propunerea a fost aprobată pe 8 octombrie 2025, cu 355 de voturi pentru și 247 împotrivă, și ar putea afecta produsele pe bază de plante care imită burgerii, cârnații sau fripturile din carne.

Dacă va fi aprobată și de Consiliul Uniunii Europene, legea ar interzice folosirea denumirilor de carne pentru produse care nu conțin ingrediente de origine animală. Acesta este un pas mare în cadrul unei discuții deja aprinse despre confuzia consumatorilor și susținerea fermierilor din UE.

Recomandări

VIAȚĂ VEȘNICĂ ÎN CLOUD
YOUTUBE ELIMINĂ DEEPFAKE LA CERERE
ȘTIINȚA PRINDE ARIPI

Cine a propus această lege și de ce?

Céline Imart, europarlamentar francez și fermier, este principalul susținător al acestei propuneri. Ea susține că denumirile de carne trebuie să fie rezervate doar pentru produsele din carne, pentru a nu induce în eroare consumatorii și pentru a recunoaște munca fermierilor.

Steak, salam sau escallopă sunt produse din animale, nu din laboratoare sau din plante”, a explicat ea, argumentând că acest proiect de lege protejează industria agricolă europeană și susține transparența pentru consumatori.

Propunerea vine în contextul în care UE interzice deja utilizarea unor termeni ca „lapte” sau „iaurt” pentru produse pe bază de plante, cum ar fi băuturile vegetale.

Ce spun criticii?

Această măsură a fost rapid criticată de grupurile ecologiste și de unii parlamentari care consideră că interzicerea termenilor de carne pentru produsele vegetale este o mișcare populistă și inutilă.

Thomas Waitz, europarlamentar din partea Partidului Verde, a acuzat această lege de „diversiune” și a spus că „nimeni nu va câștiga mai mulți bani sau nu își va asigura viitorul datorită acestei interdicții”. El a adăugat că termenii precum „veggie burger” nu derutează consumatorii, ci doar politicienii de dreapta care caută să ajungă la voturi.

Interzicerea denumirilor: pentru fermieri sau pentru politicieni?

Deși fermierii din Franța susțin propunerea, mulți dintre ei spun că aceasta ar proteja industria de carne de concursul neloial al produselor vegetale. Organizația Interbev, care reprezintă sectorul de carne din Franța, a declarat că fără o protecție clară, consumatorii ar putea fi induși în eroare de produsele care se prezintă ca fiind din carne, dar sunt de fapt vegetale.

Totuși, supermarketurile germane și marile lanțuri de retail, precum Aldi și Lidl, au exprimat îngrijorări că interzicerea termenilor familiari va crea confuzie și va afecta deciziile informate ale consumatorilor. Aceștia susțin că schimbarea denumirilor ar face mai greu pentru clienți să înțeleagă ce cumpără, mai ales în Germania, care este cea mai mare piață de produse vegetale din Europa.

Consumatorii: „Nu ne deranjează denumirile, doar etichetele clare”

Pe de altă parte, majoritatea consumatorilor nu sunt deranjați de utilizarea termenilor de carne pentru produsele vegetale, atâta timp cât produsele sunt clar etichetate ca fiind vegetariene sau vegane. Un studiu realizat în 2020 în 11 state membre ale UE a arătat că 70% dintre consumatori nu au nicio problemă cu denumirile care imită carnea, atât timp cât etichetele sunt clare.

Irina Popescu, responsabilă de politici alimentare la BEUC (Organizația Europeană a Consumatorilor), a declarat că această măsură este dezamăgitoare și nu are sens: „Consumatorii înțeleg aceste denumiri, atâta timp cât eticheta spune clar dacă un produs este vegan sau vegetarian. Politicienii ar trebui să se concentreze pe îmbunătățirea etichetării și claritatea acestora”.

Ce se va întâmpla mai departe?

Deși propunerea a fost adoptată în Parlamentul European, aceasta trebuie să fie aprobată și de Consiliul Uniunii Europene, care reunește guvernele celor 27 de state membre.

Așadar, măsura va trebui să treacă printr-o aprobare națională, iar acest proces este departe de a fi încheiat. Dacă va fi aprobată, va schimba modul în care sunt etichetate produsele vegetale și va crea o discuție continuă despre ce înseamnă protejarea fermierilor și susținerea alimentației sustenabile.

Citește și