Te ajută Inteligența Artificială să fii mai Smart? Alexandru Goga, expert în A.I.: „Avem o problemă din ce în ce mai mare”

Un nou val de critici vizează inteligența artificială: cercetătorii de la Oxford și MIT avertizează că modelele de A.I. îți afectează gândirea critică. Totuși, cercetătorii studiului îți propun să explorezi beneficiile inteligenței artificiale.

Cum folosim A.I-ul responsabil?

Alexandru Goga, expert în A.I.: „Avem o problemă din ce în ce mai mare. Oamenii deja creează o dependență față de utilizarea uneltelor de inteligență artificială. Ca să le folosim responsabil trebuie să ne gândim care dintre activitățile umane putem să i le predăm. Lucruri plicticoase precum crearea de tabele în Excel sau să ne facă cercetări amănunțite pe anumite domenii.

Comparativ cu gândirea critică, rațiunea. Nu înseamnă să ne întoarcem să luăm penița cu stiloul înapoi și să scriem foi întregi de mână. Dar nu înseamnă nici să lăsăm inteligența artificială să facă orice. De la să ne sfătuiască cum să ne îmbrăcăm astăzi, ce să gătim pentru masa de Paște sau ce ar fi mai eficient să facem într-o singură zi. 

Nu ar trebui să mai folosim autocomplete-ul, autocorect-ul în mod constant. Pentru că, în esență, o să ni se lenevească puterea de a gândi critic, de a raționa. Și o să avem o problemă de dependență tot mai mare de inteligență artificială”. 

Cum am putea să devenim mai puțini dependenți de A.I.?

Alexandru Goga, expert în A.I.: „În toate momentele în care am fi tentați să apelăm la această unealtă la îndemână, să ne gândim, oare nu aș putea să fac acest lucru eu, oare nu mi-ar exersa creierul? Nu zic acum că folosim calculatorul de birou de 100 de ani și asta nu înseamnă că ne-a făcut să nu mai putem să facem înmulțiri și împărțiri și adunări. Dar în esență ar trebui să ne gândim să folosim inteligență artificială numai la lucrurile cu adevărat dificile. Să ne citească 500 de pagini și să ne facă un rezumat. Asta nu înseamnă să ne ia savoarea de a citi un roman de dragoste.

Ne tratăm de dependență de inteligență artificială ca orice altă dependență. Dependența de zahăr, dependența de nicotină, înlocuindu-o cu altceva, altceva sănătos. De fiecare dată când vei fi tentați să deschizi ChatGPT-ul și să-i pui o întrebare, mai bine deschizi o carte și răsucești cu adevărat acea problemă sau încerci să găsești o soluție umană la îndemână”.

Exit mobile version