STUDIU. ChatGPT are nevoie de mindfulness: Cum devine Inteligența Artificială „anxioasă”

ChatGPT are „anxietate” dacă este expus la comenzi abuzive, arată ultimele cercetări. Un studiu realizat la Universitatea din Zurich a descoperit că ChatGPT reacționează și la exerciții de mindfulness, ceea ce îi influențează interacțiunile cu utilizatorii. Atunci când este expus la conținut traumatic, chatbotul poate manifesta „anxietate”, și asta duce la răspunsuri părtinitoare sau inexacte.

Ce înseamnă că AI poate fi „anxios”?

ChatGPT nu are emoții umane, dar este antrenat să imite comportamentul uman. Când primește stimuli negativi, poate genera răspunsuri afectate de biasuri, un fenomen pe care companiile de AI încearcă să-l controleze.

În cadrul studiului, cercetătorii au testat reacțiile ChatGPT la știri despre dezastre naturale și accidente, observând că acesta devenea mai subiectiv și mai defensiv. Aplicând tehnici de mindfulness, au reușit să „calmeze” AI-ul, obținând răspunsuri mai neutre și mai echilibrate.

Poate ChatGPT să înlocuiască un terapeut?

Mulți oameni folosesc deja AI pentru sfaturi legate de sănătatea mentală, dar cercetătorii avertizează că nu poate înlocui un specialist. Ziv Ben-Zion, coautor al studiului și cercetător la Yale, spune că AI-ul poate fi util în automatizarea unor sarcini administrative sau în procesarea informațiilor oferite de un psiholog.

Totuși, AI-ul actual nu este suficient de avansat pentru a înlocui empatia și analiza profundă a unui terapeut uman.

Care sunt riscurile utilizării AI în sănătatea mentală?

În unele cazuri, AI-ul poate fi periculos pentru utilizatorii vulnerabili. În Florida, o mamă a dat în judecată Character AI, o aplicație AI, după ce fiul său de 14 ani s-a sinucis în urma unor conversații abuzive cu chatbotul.

Experții subliniază că AI nu este încă pregătit pentru a oferi sprijin emoțional de încredere, dar poate deveni un instrument valoros pentru profesioniștii din sănătatea mentală. Pentru moment, ChatGPT și alte modele AI pot asista, dar nu înlocui, psihologii și psihiatria.

Exit mobile version