• RoboCake este primul desert robotic comestibil, creat de cercetători din Elveția și Italia.
  • RoboCake se lansează oficial la Expo 2025 Osaka, eveniment global dedicat tehnologiei.
  • RoboCake are mini roboți de jeleu, care se mișcă și merg cu o baterie comestibilă.
  • Bateria comestibilă e realizată din electroliți pe bază de gelatină și carbon activ.
  • Bateria din tort se dizolvă lent, are gust de rodie și se „încarcă” înainte să fie servită.
  • E prima dată când robotica soft e folosită într-un produs alimentar pentru consum public.

Ești fan deserturi? Cercetători elvețieni și italieni în colaborare cu cofetari de top îți propun un tort inedit. RoboCake– primul tort robotic, cu mini-roboți din jeleu care se mișcă, au gust de rodie și vin cu baterie comestibilă… reîncărcabilă.

Pot fi aceste inovații un punct de plecare pentru hrană interactivă?

Alexandru Papugiu, pastry chef și owner Eclarts:Fără îndoială, poate să fie un punct de plecare, dar cred că mai întâi de toate o să aibă aplicații în domeniul farmaceutic. Din punctul meu de vedere, gândiți-vă la niște deserturi sau feluri de mâncare care eliberează micronutrient la momentul potrivit”.

Ce tehnici inovatoare mai există în patiseria contemporană?

Alexandru Papugiu, pastry chef și owner Eclarts:Tehnologia trebuie să sprijine gustul, nu să-l eclipseze. Toate elementele din bucătărie, aparaturile se dezvoltă și într-adevăr ajută foarte mult. Sunt cuptoare acum inteligente, care au inteligența artificială pe partea tehnică. În rest, inovația vine din ingrediente curate, procese precise și curajul creativ”

Recomandări

VIAȚĂ VEȘNICĂ ÎN CLOUD
YOUTUBE ELIMINĂ DEEPFAKE LA CERERE
ȘTIINȚA PRINDE ARIPI

Care ar fi cel mai outstanding desert pe care l-ai făcut tu? 

Alexandru Papugiu, pastry chef și owner Eclarts: „Acum am scos o prăjitură care are cinci elemente și trebuie gustat fiecare element în parte. Este o chestie, din punctul meu de vedere, inovatoare. Sunt ingrediente inspirate din natură, naturale din fructe. Vorbim de un mousse de zmeură, unul de fructe de pădure, vorbim de jeleu de portocală și închidem cu o cremă foarte fină de lime”.