- Implantul plasează electrozi pe suprafața creierului pentru a capta semnalele vocale și le interpretează cu ajutorul A.I.
- Sistemul permite o transmitere aproape sincronă de la creier la voce, fiind capabil să proceseze cuvinte individuale în timp continuu.
- Noua versiune a tehnologiei este mai rapidă și mai puțin robotizată decât versiunile anterioare.
Un implant cerebral care folosește Inteligența Artificială (A.I.) poate decodifica instantaneu gândurile unei persoane și le poate transmite printr-un difuzor, arată un nou studiu. Aceasta este prima dată când cercetătorii au realizat o transmitere aproape sincronă de la creier la voce, scrie Live Science.
Advertisment
Tehnologia experimentală de citire a minții este concepută pentru a oferi o voce sintetică persoanelor cu paralizie severă care nu pot vorbi. Funcționează prin plasarea unor electrozi pe suprafața creierului ca parte a unui implant numit neuroproteză, care permite oamenilor de știință să identifice și să interpreteze semnalele vocale. Interfața creier-computer (BCI) folosește A.I. pentru a decodifica semnalele neuronale și poate transmite vorbirea intenționată din creier aproape în timp real, potrivit unui comunicat emis de Universitatea din California (UC), Berkeley. Echipa a dezvăluit anterior o versiune anterioară a tehnologiei în 2023, dar noua versiune este mai rapidă și mai puțin robotizată.
„Abordarea noastră de streaming aduce aceeași capacitate rapidă de decodare a vorbirii a dispozitivelor precum Alexa și Siri la neuroproteze”, a declarat Gopala Anumanchipalli, co-investigator principal al studiului, profesor asistent de inginerie electrică și informatică la UC Berkeley. „Folosind un tip similar de algoritm, am descoperit că putem decoda datele neuronale și, pentru prima dată, să permitem streamingul vocal aproape sincron”.
Prima persoană care a testat această tehnologie, identificată drept Ann, a suferit un accident vascular cerebral în 2005, care a lăsat-o grav paralizată și incapabilă să vorbească. De atunci, ea a permis cercetătorilor să-i implanteze 253 de electrozi pe creier pentru a monitoriza partea creierului nostru care controlează vorbirea – numită cortex motor – pentru a ajuta la dezvoltarea tehnologiilor de vorbire sintetică. „În esență, interceptăm semnale acolo unde gândul este tradus în articulație și în mijlocul acelui control motor”, a declarat în comunicat co-autorul principal al studiului, Cheol Jun Cho, doctorand în inginerie electrică și informatică la UC Berkeley.
Inteligența Artificială decodează datele prelevate de implant pentru a ajuta la convertirea activității neuronale în vorbire sintetică. Echipa și-a antrenat algoritmul de Inteligență Artificială punând-o pe Ann să încerce în tăcere să rostească propoziții care apăreau pe un ecran în fața ei și apoi potrivind activitatea neuronală cu cuvintele pe care dorea să le spună. Sistemul a prelevat semnale cerebrale la fiecare 80 de milisecunde și a putut detecta cuvinte și să le convertească în vorbire cu o întârziere de până la aproximativ 3 secunde, potrivit studiului. Acest lucru este puțin lent în comparație cu conversația normală, dar mai rapid decât versiunea anterioară, care avea o întârziere de aproximativ 8 secunde și putea procesa doar propoziții întregi.
Noul sistem beneficiază de conversia unor ferestre mai scurte de activitate neuronală decât cel vechi, astfel încât poate procesa continuu cuvinte individuale, în loc să aștepte o propoziție finalizată. Cercetătorii spun că noul studiu este un pas către obținerea unei vorbiri sintetice cu un sunet mai natural cu ajutorul BCI-urilor.
Partenerii noștri