- România are, pentru prima oară, o InfoHologramă într-un muzeu.
- Holograma interactivă va funcționa ca punct de informare digital, oferind vizitatorilor detalii despre monument în trei limbi – română, engleză și franceză.
- În jurul lui, lumina se modelează, iar proiecția devine parte vie a spațiului.
Istoria prinde voce și chip. La Palatul Culturii din Iași, arhitectul te întâmpină azi ca InfoHologramă. Vorbește, răspunde și recită. Totul, cu ajutorul Inteligenței Artificiale.
Vizitatorii Palatului Culturii au ocazia unică în România de a interacționa cu o InfoHologramă în mărime naturală a arhitectului Ion D. Berindey, cel care în urmă cu mai bine de un secol a coordonat construcția emblematicului edificiu. Holograma arhitectului Berindey asigură info point-ul de la Palatul Culturii atât în română, cât și în engleză și franceză.
Andrei Apreotesei, directorul Palatului Culturii Iași: „Este prima InfoHologramă dintr-un muzeu din România. Suntem pioneri la acest capitol. Cred că Ion Berindey este persoana cea mai potrivită să îi întâmpine pe spectatori și pe vizitatorii Palatului. Cei doi-trei oameni care stăteau mereu la info point am reușit să îi distribuim spre alte locuri în care era nevoie de ei și acum, arhitectul Berindey, prin această info hologramă poate răspunde în trei limbi la toate posibilele întrebări pe care le au vizitatorii noștri”.
Tehnologia este menită să suplinească lipsa resursei umane și să îmbunătățească experiența vizitatorilor. Proiectul a fost realizat de o firmă din Iași, fondată de absolvenți ai Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași.