Peste jumătate dintre angajații români folosesc Inteligența Artificială, însă majoritatea nu au training adecvat

Peste jumătate dintre angajații români, adică 52%, folosesc Inteligența Artificială la job. Asta arată un studiu realizat de Hays România. Totuși, aproape trei sferturi nu au primit niciun training sau suport pentru a învăța să o folosească eficient. În ceea ce privește angajatorii, 14% au interzis A.I. complet, iar 7% au impus deja restricții clare. Pe de altă parte, cei mai mulți permit utilizarea A.I., dar doar sub monitorizare, în timp ce 18% le oferă angajaților libertate totală în folosirea acestei tehnologii.

Cum pot angajatorii să ofere suport real pentru utilizarea AI?

„În general, companiile au integrat Inteligența Artificială în instrumentele pe care le utilizează oficial la nivelul întregii organizații. De exemplu, au achiziționat acces la platforme și instrumente care folosesc inteligența artificială și le-au integrat în procesele lor.

De asemenea, unele companii utilizează servicii plătite personalizate pentru nevoile lor specifice. Spun acest lucru pentru a ajunge la întrebarea următoare și la procentele mici de care dispunem în ceea ce privește training-ul specific pentru utilizarea inteligenței artificiale. În momentul în care Inteligența Artificială este integrată într-o platformă pe care deja o foloseam în cadrul organizației, dar acum mai există un buton care îți oferă, de exemplu, rapoarte automate sau fișe de post generate direct în platformă, nu este nevoie de un training specializat pentru utilizarea Inteligenței Artificiale.

Aceasta a fost integrată subtil în instrumentele deja existente, care sunt, de obicei, mult mai complexe și folosite deja de angajați. Acest proces se va întâmpla din ce în ce mai mult. Majoritatea platformelor, instrumentelor și bazelor de date utilizate în companii au sau vor avea părți semnificative care folosesc inteligență artificială în spate, generând rezultate și rapoarte mult mai complexe și precise. Interdicția de a folosi inteligența artificială open-source este una pe care o înțeleg și o susțin, deoarece utilizarea acesteia fără training poate duce la probleme de confidențialitate a datelor, încălcarea brevetelor sau chiar încălcarea reglementărilor GDPR. De aceea, anumite companii au interzis clar utilizarea Inteligenței Artificiale open-source, pentru a evita încărcarea unor tabele care ar putea fi procesate fără control. Indiferent dacă angajatorii permit sau nu utilizarea inteligenței artificiale, ideea este că aceasta reprezintă viitorul”, a declarat Oana Botolan, expert HR.

Exit mobile version