- Inteligența Artificială urmează rețetele, dar nu poate simți gustul.
- Cercetătorii testează roboți care gătesc, însă rezultatele rămân limitate.
- Bucătarii combină instinctul cu experiența.
Inteligența Artificială devine tot mai prezentă în activitățile de zi cu zi. Programele învață rapid, rezolvă probleme și creează conținut impresionant. Dar când vine vorba de bucătărie, lucrurile se complică. Gătitul înseamnă instinct, miros, gust și emoție. Poate totuși A.I.-ul să gătească sau doar să simuleze rețeta?
Există roboți care pot găti complet autonom?
Alex Strugari, bucătar chef: „Momentan există, în Japonia, roboți care fac orez prăjit. Deci cred că este un început. A.I.-ul poate să conceapă rețete și în scurt timp le va pune și în aplicare. Nu trebuie să ne așteptăm la ceva foarte complicat. O să fie chestii basic, dar o să le facă. Avem o parte de lucrători din Asia care vin momentan spre România, care nu mănâncă porc, vită sau alte chestii și gătesc mâncarea care este servită în restaurante. De ce nu poate să facă și ei același lucru? Dacă avem o rețetă bine structurată în care este calculată și sarea și tot, atunci fără nici o problemă o să poată face”.
Poate Inteligența Artificială să înlocuiască un șef bucătar?
Alex Strugari: „Un șef bucătar nu cred că va putea să fie înlocuit. Cheful va conduce restaurantul în care își va implementa ideea, meniul și direcția în care acesta va merge. Asta contează cel mai mult. A.I.-ul poate să ajute folosind chestii basic. Și poate să facă și niște rețete pe care un șef bucătar încă nu le-a inventat”.