• iRIDE este un vehicul electric cu senzori și inteligență artificială pentru detectarea obstacolelor.
  • Sistemul include comenzi vocale și tastatură Braille pentru control.
  • Prototipul real costă aproximativ 20.000 de dolari și poate fi implementat în aeroporturi.

Doi liceeni din Cluj au revoluționat modul în care persoanele nevăzătoare se pot deplasa singure în aeroporturi. Proiectul lor inovator, iRIDE, a câștigat competiția internațională din SUA, Genius Olympiad, după ce a fost selecționat din peste 26.000 de proiecte din 66 de țări. Cum au realizat această tehnologie?

Ce ați creat și cum ajută ideea voastră persoanele nevăzătoare?

Mara Cioban, cofondatorul proiectului: „Teoretic, ce am creat noi este o soluție de mobilitate care ajută persoanele cu deficiență de vedere să parcurgă aeroporturile. Folosește senzori și Inteligență Artificială, astfel încât să conducă utilizatorul iRide și poate selecta o rută. Este personalizat astfel încât utilizatorul să aleagă opririle unde ar dori să se oprească, de exemplu restaurant sau toaletă”.

Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ați întâmpinat?

Mara Cioban: „Cel mai greu a fost să găsim o soluție astfel încât să putem să ne combinăm cunoștințele, eu și colegul meu, astfel încât să putem crea acest prototip. Eu sunt mai mult pe partea de software, iar colegul meu mai mult pe partea de hardware și atunci a trebuit să lucrăm împreună”.

Recomandări

VIAȚĂ VEȘNICĂ ÎN CLOUD
YOUTUBE ELIMINĂ DEEPFAKE LA CERERE
ȘTIINȚA PRINDE ARIPI

Care sunt planurile în legătură cu proiectul inovator după concurs?

Mara Cioban: „Teoretic, visul nostru este să îl implementăm la o scără reală, pe lângă faptul că am reușit să obținem o medalie la competiția Genius Olympiad. Vrem să fie realitate, să colaborăm cu aeroporturi și să îl implementăm, astfel încât să putem să îi ajutăm pe cei cu deficiențe de vedere și de mobilitate”.