- 5 echipe de liceeni participă la etapa mondială a Campionatului de Robotică.
- Echipa Alphatronic a ,,Transylvania College” din Cluj ajunge în SUA.
- First Tech Challenge are loc în Houston, SUA, în parioada 16 – 19 aprilie.
- Echipele care reprezintă țara sunt din Cuj, Ploiești, Pitești, Timișoara, Buzău.
- Tema competiției ,,Into The Deep” provoacă concurenții să descopere adâncurile oceanelor.
- Roboții echipei Alphatronic sunt construiți integral de elevii Transylvania College.
Cinci echipe de elevi români reprezintă țara la Campionatul Mondial de Robotică FIRST Tech Challenge, între 16 și 19 aprilie, în SUA. Compețiția e mare, concurează cu peste 250 de echipe din lume.
Echipele care reprezintă România sunt: Alphatronic, CSH, Heart of Robots, TehnoZ și Eastern Foxes. Tema de anul acesta, „Into The Deep” provoacă echipele să exploreze adâncurile oceanelor prin tehnologie şi inovaţie.
Ce credeți că are în plus echipa voastră față de celelalte echipe internaționale?
Diana Vancea, directorul Transylvania College: „E o echipă care a început în 2023 și a ajuns la o performanță excepțională. În principiu, în martie, au câștigat campionatul național de robotică cu punctaj mondial record și au câștigat și Inspire Award pentru impactul în comunitatea pe care l-au avut copiii și mentorii lor.
Ne place foarte mult cum se organizează. Cred că e important să spunăm că este o echipă care se autosustine și este organizată în proporție de 80% de către elevi. Ei au decis să aibă în echipă nu doar skill-uri tehnice, dar și skill-uri de natură legate de marketing, de PR, de design. Deci, practic, și-au creat o echipă foarte diversă care se completează foarte bine.
Pe de alta parte, ce cred că a fost diferențiator pasiunea și munca intensă. Vorbim de copii care, după școală, după ora 4, au rămas în fiecare zi încă 5-6 ore în medie pentru a programa robotul, al construi și al îmbunătăți. Dar nu în ultimul rând, și asta cred că este de fapt factorul diferențiator, ei au ținut morțiș să-și transmită pasiunea și cunoștințele și celorlalți. Au ținut sute de workshop-uri cu peste 3000 de elevi și profesori din școlile publice din România și o parte din ei au deja cluburi de robotică în școlile din care vin. Deci, pasiunea acestor copii s-a transmis în toată România. Cred că asta i-a diferențiat”.