- Dermatologii avertizează asupra pericolului de screening prin A.I. pentru autordiagnostic.
- Dispozitive de „autodiagnostic” sunt puse la dispoziția publicului neavizat.
- A.I. trebuie integrata într-un sistem supravegheat de medici.
- Automedicația face ravagii mai ales pe rețelele sociale.
Dermatologii francezi avertizează asupra „exceselor” screeningului prin inteligență artificială în cazul cancerului de piele. Potrivit experților, A.I. este o „tendință îngrijorătoare”, și e nevoie de „reglementare imediată”.
Cât de grava este această problemă?
Alerta vine de la Societatea Franceză de Dermatologie care avertizează în special cu privire la utilizarea inteligenței artificiale în afara oricărui cadru medical în screening-ul cancerului de piele și denunță „abuzuri îngrijorătoare”.
„Problema este proliferarea instrumentelor de screening pentru cancer” care „nu știm exact cum sunt gestionate”, a declarat pentru AFP profesorul Saskia Oro, președinta SFD. Aceste dispozitive sunt prezentate sub formă de cabine, similare cu cele folosite pentru teleconsultații, dar uneori cu autoservire.
Totuși, potrivit grupului de dermatologi, aceste screening-uri nesupravegheate pot expune pacienții la „riscuri grave”: diagnostice eronate, un fals sentiment de securitate, anxietate inutilă în cazul unui diagnostic fără sprijinul unui profesionist din domeniul sănătății.
Confruntată cu creșterea rapidă a inteligenței artificiale, SFD solicită o „supraveghere riguroasă și etică”, care trece prin integrarea oricărei soluții digitale „într-o rețea teritorială care implică dermatologi” și evaluarea „independentă” a tuturor dispozitivelor digitale existente.
Nu este pentru prima dată când sunt lansate alerte în legătură cu tratamente fără prescripție medicală?
La începutul lunii iulie, societatea științifică denunțase deja impactul asupra sănătății, în special în rândul tinerilor, al informațiilor false din dermatologie răspândite online. „Promisiuni false de îngrijire, discurs pseudoștiințific, practici periculoase de automedicație: dermatologia este una dintre disciplinele cele mai vizate de dezinformare pe rețelele de socializare”, a argumentat aceasta.
„Circulă o mulțime de informații false despre bolile de piele, cauzele lor, contagiozitatea sau tratamentul lor, cu o respingere a tratamentelor medicamentoase în favoarea soluțiilor naturale”, adaugă profesorul Soro. „Este urgent că autoritățile publice să înțeleagă pe deplin impactul rețelelor de socializare asupra sănătății pielii”, insistă SFD.