• Intepretările greșite ale A.I. duc la pierderi financiare masive pentru firme.
  • Compania Lloyd’s of London oferă asigurări companiilor pentru a despăgubi pierderile provocate de A.I.
  • Asigurările se încheie pentru sistemele A.I. cu o rată de eroare mai mică de 15%.

Sistemele pe bază de inteligență artificială încep să fie tot mai folosite de companii în relațiile cu clienții. Problema este că aceste sisteme dau rateuri câteodată, ceea ce înseamnă costuri mari pentru companii. Unde există cerere, apare și oferta, acum sub forma unor pachete de asigurări pentru a compensa pierderile financiare din cauza inteligenței artificiale. Deocamdată doar în Marea Britanie.

Cum funcționează aceste asigurări?

Aceste asigurări au fost lansate în ultima perioadă de Lloyd’s of London, o companie de asigurări foarte bine cotată și foarte prestigioasă. Din cauza problemelor mari care apar la diverse companii care folosesc inteligența artificială pentru relații cu clienții, așa-numiții Headbots. Ce s-a întâmplat? Primul exemplu este legată de firma de curierat DPD, care anul trecut a decuplat un asemenea chatbot din relațiile cu clienții, după ce chatbotul bazat pe inteligență artificială a început să înjure clienții și a numit patronul companiei drept șeful celei mai proaste firme de curierat din lume.

Apoi, într-un alt caz, de la Air Canada de această dată, chatbotul care vindea bilete clienților a oferit un discount foarte mare celor care cumpărau bilete în acel moment, ceea ce, bineînțeles, a produs pierderi destul de mari companiei și nu a avut ce face. Compania a fost obligată să vândă biletele sau să elibereze biletele vândute la acest preț cu discount.

Recomandări

VIAȚĂ VEȘNICĂ ÎN CLOUD
YOUTUBE ELIMINĂ DEEPFAKE LA CERERE
ȘTIINȚA PRINDE ARIPI

Și în acest moment există firme de asigurări care despăgubesc companiile care folosesc inteligența artificială în relațiile cu clienții, dar despăgubirile plătite de aceste firme sunt limitate la sume foarte mici.

Noutatea este că Lloyd’s acoperă despăgubirile cu sume semnificativ mai mari. Bineînțeles, există anumite condiții. De exemplu, nu este suficient ca firma respectivă să dovedească costurile substanțiale sau pagubele financiare. Trebuie să indice și să dovedească și faptul că inteligența artificială sau sistemul bazat pe inteligență artificială folosit de companie funcționa bine la început și abia după aceea au început să apară probleme, deci practic probleme neprevăzute.

Cam aceasta este, pe scurt. Bineînțeles, urmează să vedem dacă, pe parcursul dezvoltării, tehnologia inteligenței artificiale va fi capabilă să se autocorecteze.

Orice companie poate contracta aceste asigurări?

Teoretic, da, cel puțin conform Financial Times, nu există limitări din acest punct de vedere. Orice companie poate aplica la acest program al companiei Lloyd’s, dar condițiile sunt totuși destul de stricte.

Este destul de greu de dovedit pentru o companie că, la începutul implementării sistemului de inteligență artificială pentru relațiile cu clienții, de exemplu, sistemul avea o rată de eroare de doar 5%, iar abia mai târziu această rată de eroare a crescut la 15%.

Deci, este totuși dificil și e nevoie de resurse, chiar și umane, semnificative într-o companie pentru a urmări toate aceste evoluții ale sistemului implementat.