65% dintre utilizatorii de Internet se confruntă cu înșelătorii online cel puțin o dată pe săptămână. Ce canale folosesc escrocii

Aproape două treimi (65%) dintre utilizatorii de Internet s-au confruntat cu un incident cibernetic distribuit prin e-mail cel puţin o dată pe săptămână, iar peste jumătate (53%) prin apeluri telefonice şi mesaje vocale.

În ceea ce priveşte escrocheriile de inginerie socială, Malwarebytes a constatat că 74% dintre persoane s-au confruntat cu un astfel de incident, iar 36% au căzut victime.

Cele mai frecvente escrocherii de inginerie socială pe care oamenii le-au întâlnit şi le-au experimentat au fost: Phishing/smishing/vishing (53% au întâlnit şi 19% au experimentat); Escrocherii USPS/FedEx/poştale (42% vs 12%); Escrocherii de impersonare (35% vs 10%); Escrocherii pe platforme de piaţă sau de afaceri (33% vs 10%); Escrocherii romantice (33% vs 10%).

Totodată, în cercetările sale, Malwarebytes a descoperit 17% dintre cei chestionaţi au căzut victime ale escrocheriilor de extorcare, care includ atacuri cu ransomware, scheme de „răpire” virtuală şi ameninţări de a publica fotografii explicite sexual (sextortion) sau imagini deepfake.

În acest ultim caz, cele mai populare canale pentru escroci au fost platformele de social media şi e-mailurile (ambele la 17%). Pentru victimele escrocheriilor de sextortion, cel mai popular canal a fost e-mailul (35%), în timp ce 24% dintre victimele escrocheriilor de „răpire” virtuală au spus că au fost contactate prin mesaje text, ceea ce face ca aceasta să fie cea mai populară modalitate de a livra o astfel de ameninţare.

Exit mobile version