Un nou telescop din Chile dezvăluie prima imagine celestă. Nori de gaz și praf se învârt într-o regiune aflată la 9.000 de ani lumină de Pământ

Un nou telescop puternic din Chile a publicat primele sale imagini, demonstrând capacitatea sa fără precedent de a privi în adâncurile întunecate ale universului. Într-o imagine, nori imenși de gaz și praf colorat se învârt într-o regiune de formare a stelelor aflată la 9.000 de ani lumină de Pământ, scrie BBC.

Observatorul Vera C Rubin, care găzduiește cea mai puternică cameră digitală din lume, promite să transforme înțelegerea noastră a universului. Dacă ar exista o a noua planetă în sistemul nostru solar, oamenii de știință spun că acest telescop ar găsi-o în primul său an.

Ar trebui să detecteze asteroizii ucigași aflați la distanță de Pământ și să cartografieze Calea Lactee. De asemenea, va răspunde la întrebări cruciale despre materia întunecată, substanța misterioasă care formează cea mai mare parte a universului nostru.

Acest moment unic într-o generație pentru astronomie este începutul unei filmări continue de 10 ani a cerului nocturn sudic.

„Eu personal lucrez la acest punct de aproximativ 25 de ani. Timp de zeci de ani am dorit să construim această instalație fenomenală și să realizăm acest tip de studiu”, a declarat profesorul Catherine Heymans, Astronom Royal for Scotland.

Regatul Unit este un partener-cheie în acest studiu și va găzdui centre de date pentru a procesa instantaneele extrem de detaliate pe măsură ce telescopul mătură cerul și captează tot ce se află în calea sa.

Exit mobile version