• Obiectul misterios venit din spațial intergalactic a fost identificat de telescopul din Chile.
  • Corpul înghețat se grăbește spre Soare cu peste 200.000 de kilometri/oră.
  • 3I/Atlas vine dintr-o zonă arhaică a galaxiei și este mai bătrân decât Sistemul Solar.

Săptămână trecută, o știre făcea înconjurul lumii: un misterios călător interstellar a intrat în Sistemul Nostru solar. Acesta a fost fotografiat de VLT (Very Large Telescope), care ne dă câteva informații despre identitatea să: acest obiect misterios este o cometă și ar trebui să ocupe oamenii de știință în lunile următoare.

Este acum cert și sigur că avem un nou vizitator dintr-un alt Sistem Solar foarte aproape de noi. 3I/Atlas, descoperit de telescopul chilian Atlas acum doar o săptămână, a atras de atunci numeroși observatori din întreaga lume. Printre aceștia, VLT-ul ESO, în Chile. Acest telescop extrem de puternic a făcut posibilă obținerea unei imagini detaliate a vizitatorului.

În același timp, alte observatoare din Arizona și Hawaii au arătat că 3I/Atlas are o coamă și o coadă, și aceasta onservatie închide dezbaterea daca este cometă sau asteroid. Vizitatorul este o cometă.

Recomandări

VIAȚĂ VEȘNICĂ ÎN CLOUD
YOUTUBE ELIMINĂ DEEPFAKE LA CERERE
ȘTIINȚA PRINDE ARIPI

Corp înghețat care se grăbește în prezent spre Soare cu peste 200.000 de kilometri/oră, ar proveni dintr-o regiune antică a Căii Lactee , bogată în gheață. Activitatea să poate fi deja studiată de diferitele dispozitive îndreptate spre ea pentru a afla mai multe despre compoziție și despre gazele pe care le emite. Această regiune conține stele vechi de aproximativ 10 miliarde de ani, dublul vârstei Soarelui nostru. Aceasta ar însemna că 3I/Atlas ar fi mult mai veche decât Sistemul nostru Solar, ceea ce ar fi o premieră.

Cât de importante sunt informațiile pe care le putem obține?

Informațiile sunt foarte valoroase, deoarece este rar să putem observa obiecte atât de îndepărtate în imediata nastra vecinătate. Mai ales că ar putea proveni dintr-o zonă numită „discul gros” al Galaxiei, o regiune în care materialele primordiale ar fi prezente din abundență, ceea ce dă speranță pentru prezența moleculelor complexe respectiv a aminoacizilor. O modalitate privilegiată de a descoperi cum se formează și se dispersează aceste elemente prin mediile interstelare.

În ceea ce privește dimensiunea să reală, simulările arată un diametru între 10 și 20 de kilometri. Însă nimic nu este încă sigur, deoarece până de fum eliberată de gazele cometei este înșelătoare și ar putea înconjura un nucleu mult mai mic.

Cum vom putea obține informații despre noua cometă?

Pentru a afla mai multe, lunile următoare vor fi cruciale: de fapt, dacă 3I/Atlas se îndreaptă spre Soare în prezent, nu este captat de forță gravitaționale a acestuia și, prin urmare, ar trebui, în cele din urmă, să părăsească vecinătatea noastră. Studiile traiectoriei sale arată că obiectul vă fi cel mai aproape de Steaua noastră pe 30 octombrie, la aproximativ 210 milioane de kilometri, cu oviteză68 de kilometri pe secundă. O altă dată de reținut este 19 decembrie, ziua în care cometa vă fi situată la „doar” 269 de milioane de kilometri de Pământ. Atunci vă fi mai vizibilă, dar cu siguranță nu suficient pentru a fi observată cu ochiul liber sau cu ajutorul telescoapelor de amatori.

Perioada de observare vă fi scurtă. Dar de data aceasta, oamenii de știință sunt mult mai bine pregătiți.
Acum, speranța este și de a găși alți vizitatori din alte părți, care ar putea fi mai numeroși. Telescopul Vera Rubin, recent pus în funcțiune, s-ar putea dovedi foarte util în realizarea altor descoperiri interesante.