• Astronomul Avi Loeb de la Harvard susține că obiectul interstelar 3I/ATLAS ar putea fi tehnologie extraterestră ostilă, deși cel mai probabil este natural.
  • Ipoteza „pădurii întunecate” sugerează că civilizațiile extraterestre evită contactul pentru a preveni distrugerea reciprocă – o idee pe care Loeb o aplică acestui caz.
  • Lucrarea este un exercițiu teoretic, menit să ajute la dezvoltarea unor protocoale de analiză pentru viitoare obiecte interstelare.

Astronomul Avi Loeb, fost șef al departamentului de astronomie de la Harvard, susține într-o lucrare recentă (încă ne-evaluată de colegi) că noul obiect interstelar detectat, denumit 3I/ATLAS, ar putea fi de origine extraterestră – și posibil ostil. Lucrarea a fost realizată împreună cu cercetători de la Initiative for Interstellar Studies din Marea Britanie, scrie Futurism.

3I/ATLAS este al treilea obiect detectat vreodată care provine din afara sistemului nostru solar. Loeb și colegii săi sugerează că ar putea reprezenta un exemplu al „ipotezei pădurii întunecate”, teorie popularizată de autorul de science fiction Liu Cixin. Conform acesteia, civilizațiile extraterestre stau în tăcere pentru a evita distrugerea reciprocă, iar orice semn de viață poate declanșa un atac preventiv.

Într-o postare pe blog, Loeb avertizează că, dacă ipoteza se confirmă, „consecințele pentru umanitate ar putea fi dezastruoase” și ar putea necesita măsuri de apărare – chiar dacă acestea s-ar dovedi inutile.

Recomandări

VIAȚĂ VEȘNICĂ ÎN CLOUD
YOUTUBE ELIMINĂ DEEPFAKE LA CERERE
ȘTIINȚA PRINDE ARIPI

3I/ATLAS are un diametru estimat la peste 20 de kilometri, mult mai mare decât celebrul ‘Oumuamua, obiectul interstelar descoperit în 2017, pe care Loeb l-a considerat tot o posibilă navă extraterestră. Obiectul recent descoperit nu pare să fie nici asteroid, nici cometă, din cauza lipsei semnăturilor chimice obișnuite, ceea ce ridică semne de întrebare, spune cercetătorul.

Totuși, în lucrare, autorii admit că cel mai probabil 3I/ATLAS este un obiect natural, cel mai probabil o cometă, iar ipoteza extraterestră este doar un exercițiu teoretic menit să ajute la dezvoltarea unor protocoale pentru analiza altor astfel de corpuri în viitor.

„Privită cu o minte deschisă și fără prejudecăți, lucrarea noastră oferă perspective valoroase care pot fi aplicate zecilor de obiecte interstelare ce vor fi detectate în următorul deceniu”, au concluzionat autorii.