Colossal readuce lupii preistorici la viață. Dar cât de „sălbatici” sunt noii lupi modificați genetic?

Startup-ul biotech Colossal lansează primii „lupi rescrişi genetic”. Proiect științific sau Jurassic Park cu blană?

Colossal Biosciences, startup-ul cunoscut pentru ambiția de a readuce la viață mamuții lânoși, face din nou valuri în lumea științei. De data aceasta, compania a clonat un animal care seamănă izbitor cu un lup preistoric – dar care este, în realitate, un hibrid genetic creat în laborator.

Acești „lupi” sunt de fapt canide modificate genetic, născute din mame coyote, cu o apariție care amintește de legendarii lupi dire (Canis dirus) – dar fără să fie, tehnic, aceștia.

Lupi sau câini cu PR bun?

Spre deosebire de lupi adevărați sau de cei dire din epoca Pleistocenului, noii pui Colossal nu sunt clonări 1:1. Sunt creați prin inginerie genetică, folosind ADN de la mai multe specii, pentru a reproduce anumite trăsături fizice ale strămoșilor dispăruți.

„Acești pui de lup nu sunt în întregime ‘reanimați’ – dar sunt un pas spre o specie apropiată genetic de Canis dirus”, spun cercetătorii Colossal.

Miza: reechilibrarea ecosistemelor

Colossal susține că proiectul nu e doar un exercițiu științific. Scopul pe termen lung este reintroducerea acestor canide în habitate naturale, pentru a combate dezechilibrele din lanțul trofic cauzate de extincția prădătorilor de vârf.

Criticii spun însă că folosirea cuvântului „resuscitare” este înșelătoare și că proiectul riscă să creeze confuzie între inginerie genetică și reînviere reală a speciilor.

Colossal joacă la granița dintre știință și science-fiction, iar noii „lupi” sunt doar începutul. Întrebarea care rămâne: cât de aproape suntem de Jurassic Park – și cât de pregătiți suntem, de fapt, pentru el?

Exit mobile version