- Magnetarii ar putea produce aur și alte elemente grele.
- Un semnal gamma din 2004 susține această ipoteză.
- NASA va verifica teoria cu o misiune în 2027.
Astronomii caută de zeci de ani să înțeleagă originea celor mai grele elemente din univers, cum ar fi aurul. Un nou studiu sugerează că magnetarii — stele neutronice extrem de magnetizate — ar putea fi responsabili de o parte din aceste elemente, scrie CNN.
Advertisment
Se știe că elementele ușoare precum hidrogenul și heliul au apărut după Big Bang, iar elemente mai grele, precum fierul, au fost formate de stelele care au explodat. Totuși, distribuția aurului în Univers a rămas un mister. Până acum, producerea aurului a fost asociată doar coliziunilor dintre stele neutronice, observate în 2017, când s-a detectat un kilonova — un eveniment cosmic violent care generează aur și alte metale grele.
Noile date provin din arhivele unor misiuni spațiale NASA și ESA de acum 20 de ani, când s-au înregistrat erupții de radiații de la magnetari. Cercetătorii au descoperit un semnal gamma vechi din 2004 care ar putea indica producerea de elemente grele în urma unei astfel de erupții. Simulările recente au arătat că erupțiile gigantice ale magnetarilor pot expulza material de la suprafața lor la viteze uriașe, în condiții favorabile formării elementelor grele.
Deși dovezile nu sunt la fel de clare precum cele din 2017, cercetătorii cred că magnetarii ar putea fi responsabili pentru până la 10% din elementele mai grele decât fierul din Calea Lactee. O viitoare misiune NASA, COSI, programată pentru 2027, ar putea confirma sau infirma această ipoteză și ar putea identifica noi surse de elemente grele în Univers.
Partenerii noștri