- Poluarea „acceptabilă” dăunează inimii
- Studiile MRI arată cicatrizări cardiace ascunse
- PM2.5 pătrunde în sânge și inflamează inima
- Standardele oficiale pot fi prea permisive
- Daunele apar tăcut, dar cu efecte grave
Crezi că doar smogul dens sau fumurile industriale îți afectează sănătatea? Gândește-te din nou. Un nou studiu pe bază de MRI arată că și aerul considerat „sigur” poate produce modificări tăcute, dar periculoase asupra inimii tale.
Advertisment
Poluare invizibilă, efecte vizibile
Cercetătorii de la Queen Mary University din Londra au folosit imagistică prin rezonanță magnetică (MRI) pentru a analiza inima a peste 3000 de persoane. Rezultatul? Cei expuși la niveluri scăzute, dar constante, de poluare au prezentat semne de microinflamație și cicatrizare cardiacă, chiar dacă nivelurile de poluare se încadrau în standardele considerate „sigure”.

Ceea ce nu vezi, te poate afecta mai tare
Nu trebuie să simți că te sufoci ca să suferi. Particulele fine de poluare, cum ar fi PM2.5, pătrund adânc în plămâni și apoi în sânge, afectând mușchiul inimii. Studiul sugerează că daunele pot apărea fără simptome vizibile, dar cu efecte pe termen lung: insuficiență cardiacă, aritmii, și mai mult.
Aerul curat nu mai e ce era
Deși zonele testate respectau limitele oficiale de calitate a aerului, inimile oamenilor spuneau altceva. Așadar, standardele actuale ar putea fi… prea indulgente. Se cere o reevaluare urgentă a ceea ce înseamnă cu adevărat „aer respirabil”.
Trăim în medii toxice — fără să știm
„E ca și cum ai trăi lângă un foc mocnit care nu scoate fum, dar îți arde încet casa”, spun cercetătorii studiului. Efectele pe termen lung sunt insidioase și greu de detectat fără instrumente avansate.
Citește și
- Meta îți poate accesa toate pozele din telefon: Cum își antrenează Zuckerberg A.I-ul
- China a organizat primul meci de fotbal cu roboți controlați de Inteligență Artificială
- Psihedelicele întâlnesc A.I.-ul, oamenii își iau un A.I. ca să „trip-eze” cu cap
Partenerii noștri