- O ploaie de stele căzătoare va ilumina cerul nopții.
- Pământul trece prin resturile unei comte care produce meteoriți.
- Mai poți vedea Lyridele până în noaptea de 29/30 aprilie.
Cerul îți oferă imagini de neuitat în această perioadă. Lyridele, una dintre cele mai vechi ploi de meteori cunoscute, au revenit pe 16 aprilie și vor continua până pe 30 aprilie. Această ploaie anuală de meteori oferă locuitorilor emisferei nordice, mai multe șanse de a observa stelele căzătoare.
La noapte, acest spectacol cosmic natural își vă atinge apogeul cu un vârf ridicat de intensitate. Dacă vremea o va permite, poți vedea până la douăzeci de stele căzătoare pe oră.
Cum putem vedea cât mai bine Lyridele?
Vestea bună pentru acest an este că vârful are loc într-un moment în care Luna se va afla în faza de descreștere, cu o semilună de aproximativ 27%, conform NASA , ceea ce înseamnă că cerul va fi relativ întunecat și, prin urmare, stelele căzătoare vor fi mai puțin scăldate de lumina lunii.
Pentru a le observa, ar trebui să alegei un loc întunecat, deschis, departe de luminile orașului. Nu sunt necesari ochelari sau telescop ; ochii sunt suficienți, cu condiția să li se acorde timp să se adapteze la întuneric timp de câteva minute, adică fără să se uite la telefonul mobil sau la orice altă sursă de lumină.
Deși pot apărea oriunde pe cer imediat după lăsarea întunericului, observatorii ar trebui să fie orientați spre est, deoarece aceasta este zona cerului din care par să provină.
Cum apar stelele căzătoare?
Ploile de meteori apar atunci când Pământul trece prin resturi lăsate de comete sau asteroizi. Pe măsură ce planeta noastră orbitează în jurul Soarelui și trece prin acești nori de rocă și praf, aceste resturi se vaporizează în atmosferă și apar ca dungi strălucitoare pe cer.
Liridele sunt una dintre cele mai populare ploi de meteori pentru că sunt printre cele mai de încredere ale anului, dar și pentru că momentul lor coincide cu temperaturile temperate de primăvară din emisfera nordică. Acestea sunt cauzate de resturile unei comete cunoscute sub numele de Thatcher, după astronomul amator Alfred E. Thatcher, care a observat pentru prima dată cometa în 1861.
Pentru cei mai puțin norocoși care nu vor putea observa ploaia de meteoriți la apogeu în noaptea de luni spre marți, aceasta vă continua să fie vizibilă până în noaptea de 29 spre 30 aprilie.