- Valurile de căldură devin tot mai dese și mai fierbinți, relevă un studiu din Statele Unite.
- Jumătate din valurile de căldură din 2000 nu s-ar fi întâmplat dacă nu ar exista poluare cu combustibili fosili.
- Încălzirea oceanelor produce mai multă energie pentru furtunile care lovesc coastele mărilor.
Mai multă căldură înseamnă mai multă evaporare care înseamnă mai multe ploi. Este un fenomen natural în condiții normale.
Dar de câțiva ani condițiile nu mai sunt normale, ci cu prea multă căldură, ceea ce duce la furtuni și indundații catastrofale. În plus, ele distrug și fauna ecosistemele subacvatice, care ar trebui să tempereze căldura.
Vedem în fiecare zi studii despre încălzirea globală, ce noutăți avem acum?
Este un studiu nou care analizează încălzirea globală cu efectele asupra valurilor de căldură, care la rândul lor impactează oceanele. De ce este important acest lucru? Pentru că oceanele stochează 90% din căldura emisă de omenire respectiv de producția de energie cu ajutorul combustibilului fosil. Cu cât mai mult aruncăm în aer dioxid de carbon, monoxid de carbon și tot ceea ce provine din arderea combustibilului fosil, cu atât mai mult încălzim aerul.
De ce este important acest lucru? Pentru că duce la valuri de căldură. Studiul a arătat că în anii 1940, în lume, în medie, erau doar 15 zile pe an de căldură extremă. În timp, acest număr de 15 zile s-a ridicat la 50 de zile pe an și în unele zone ale globului chiar 80 de zile pe an. Este vorba despre valuri de căldură care nu doar s-au înmulțit, dar durează și mai mult.
Este important și faptul că în anii 2014-2015, relevă același studiu, numărul de valuri de căldură s-a înmulțit, a avut loc o creștere bruscă și masivă care au dus la distrugerea faunei marine și a ecosistemelor din apă. Cercetătorii atrag atenția că acest fenomen este asemănător cu incendiile forestiere care distrug mare parte din pădurile de pe suprafața Pământului. Este vorba de o afectare foarte puternică a ecosistemului, nu doar la suprafață, ci și în apă.
Ce putem face pentru a reduce aceste fenomene?
Noi, locuitorii de zi cu zi, nu putem face foarte multe. Este treaba guvernelor și a industriilor să înceteze cât mai curând folosirea combustibililor fosili. Acestea sunt cele care încălzesc aerul, care, la rândul lor, încălzesc mările și oceanele.
Mările și oceanele nu mai sunt capabile, din cauza acestor călduri extreme, să răcească în mod suficient aerul și să absoarbă dioxidul de carbon care se eliberează în natură. Din acest motiv, furtunile devin tot mai dese și tot mai pustiitoare. Dacă încetăm folosirea acestor combustibili fosili, atunci vom contribui în mare măsură la normalizarea climei și la reducerea încălzirii globale.