- Kosmos 482, o navă spațială sovietică, a fost lansată în 1972 către Venus, dar a rămas blocată pe orbita Terrei.
- Defecțiunea rachetei a împiedicat nava să părăsească orbita terestră.
- Capsula de aterizare a supraviețuit 53 de ani pe orbită, în ciuda degradării progresive.
- Experții estimează reintrarea necontrolată pe 10 mai 2025, cu o marjă de eroare de ±2,8 zile.
O navă spațială din era sovietică, destinată să aterizeze pe Venus în anii 1970, se așteaptă ca în curând să se prăbușească necontrolat înapoi pe Pământ, scrie The Guardian.
Advertisment
„Va cădea ca un meteorit”
Potrivit experților în urmărirea deșeurilor spațiale, este prea devreme pentru a ști unde ar putea ateriza masa metalică de o jumătate de tonă sau cât din ea va supraviețui reintrării.
Omul de știință olandez Marco Langbroek preconizează că nava spațială eșuată va reintra în atmosferă în jurul datei de 10 mai. El estimează că se va prăbuși cu o viteză de 242 km/h (150 mph), dacă va rămâne intactă.
„Deși nu este lipsit de riscuri, nu ar trebui să fim prea îngrijorați”, a declarat Langbroek într-un e-mail.
Obiectul este relativ mic și, chiar dacă nu se sparge, „riscul este similar cu cel al căderii unui meteorit la întâmplare, din care se întâmplă câteva în fiecare an. Riscul de a fi lovit de fulger în timpul vieții este mai mare„, a spus el.
Șansa ca nava spațială să lovească cu adevărat pe cineva sau ceva este mică, a adăugat el. „Dar nu poate fi complet exclusă”.
Revine pe Pământ după 53 de ani
Uniunea Sovietică a lansat nava spațială cunoscută sub numele de Kosmos 482 în 1972, ca parte a unei serii de misiuni Venus. Dar aceasta nu a reușit niciodată să iasă de pe orbita Pământului din cauza unei defecțiuni a rachetei.
Cea mai mare parte a fost dărâmată în decurs de un deceniu. Dar Langbroek și alții cred că însăși capsula de aterizare – un obiect sferic cu diametrul de aproximativ 1 metru – s-a învârtit în jurul lumii pe o orbită foarte eliptică în ultimii 53 de ani, scăzând treptat în altitudine.
Este foarte posibil ca nava spațială de aproape 500 kg să supraviețuiască reintrării. Aceasta a fost construită pentru a rezista unei coborâri prin atmosfera densă de dioxid de carbon a planetei Venus, a declarat Langbroek de la Universitatea de Tehnologie Delft din Olanda.
Experții se îndoiesc că sistemul de parașutare ar funcționa după atâția ani. De asemenea, scutul termic ar putea fi compromis după atâta timp pe orbită.
Ar fi mai bine dacă scutul termic cedează, ceea ce ar face ca nava spațială să ardă în timpul plonjării sale în atmosferă, a declarat Jonathan McDowell de la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică într-un e-mail. Dar dacă scutul termic rezistă, „va reintra intactă și veți avea un obiect metalic de jumătate de tonă care va cădea din cer”.
Nava spațială ar putea reintra oriunde între 51,7 grade latitudine nordică și latitudine sudică, sau până la nord de Londra și Edmonton în Alberta, Canada, aproape până la Capul Horn din America de Sud. Dar, deoarece cea mai mare parte a planetei este formată din apă, „sunt șanse mari să ajungă într-adevăr într-un ocean”, a declarat Langbroek.
În 2022, o rachetă booster chineză a revenit necontrolat pe Pământ, iar în 2018 stația spațială Tiangong-1 a reintrat în atmosfera Pământului deasupra Pacificului de Sud după o reintrare necontrolată.
Partenerii noștri