- În Marea Britanie s-au născut 8 bebeluși cu ADN de la 3 persoane.
- Tehnica folosește 99,9% ADN de la părinți și 0,1% de la o donatoare sănătoasă.
- Marea Britanie e pionier mondial în prevenirea bolilor mitocondriale prin ADN combinat.
- Tehnologia genetică oferă o soluție unică pentru familiile cu risc de boli ereditare.
În Marea Britanie, știința rescrie povestea nașterii – bebeluși cu ADN de la trei persoane vin pe lume sănătoși, grație unei tehnologii inovatoare menite să prevină boli mitocondriale grave.
Tehnologie prevede folosirea unei mici părți din materialul genetic al unui donator, alături de cel al părinților. Un pas mic în genetică, un salt uriaș pentru sănătatea copiilor.
De ce este considerat un progres necesar, în ciuda unor probleme de etică?
Este o tentativă de a face baraj une boli devastatoare care afectează mitochondriile. Bolile mitocondriale afectează aproximativ unul din 5.000 de copii născuți în Regatul Unit. În funcție de numărul și tipul mutațiilor din mitocondriile lor, severitatea și tipul bolii pot varia, dar include tulburări neurologice, metabolice și de dezvoltare.
Identitatea celor șapte familii și ale bebelușilor lor este secretă, dar mama unuia dintre băieți a declarat sub anoniamat : „Povara emoțională a bolii mitocondriale a fost ridicată, iar în locul ei sunt speranța, bucuria și o profundă recunoștință”.
Bebelușii, patru fetițe și patru băieți – doi dintre ei gemeni identici – s-au născut cu toții în ultimii cinci ani și sunt sănătoși, potrivit unei cercetări publicate în New England Journal of Medicine.
Cum funcționează caceasta tehnică?
Procedura implică îndepărtarea informațiilor genetice dintr-un embrion fertilizat al unei mame afectate înainte de inserarea acestora într-unul de la o donatoare sănătoasă, de la care au fost îndepărtate informațiile genetice.
Sutele de mii de mitocondrii bolnave sunt lăsate în urmă, oferind embrionului mitocondrii sănătoase prezente în embrionul donator. Mitocondriile conțin o cantitate infimă din propriul cod genetic unic, așa că bebelușii rezultați poartă ADN de la trei persoane diferite.
Aplicarea acestei tehnici dă întotdeauna rezultate?
Tehnica nu este perfectă. Un total de 22 de femei au fost supuse procedurii, dar doar șapte au rămas însărcinate, rezultând opt nașteri – o rată de succes de 36%. Cinci dintre cei opt bebeluși s-au născut fără nicio urmă de boală. Însă testele efectuate pe celelalte trei au relevat că un mic procent de mitocondrii mutante au fost preluate în timpul procedurii.
Deși nivelurile sunt prea scăzute pentru a provoca boli mitocondriale, bebelușii vor necesita monitorizări atente pentru a se asigura că continuă să se dezvolte normal.
Deoarece mitocondriile conțin propriul cod genetic, fetițele născute prin această tehnică – purtătoare ale codului genetic de la donatorul sănătos – îl vor transmite copiilor pe care i-ar putea avea în viitor.
Schimbarea „liniei germinale” într-un astfel de mod a ridicat preocupări etice însă pentru șapte familii noi, și pentru multe altele care vor urma, procedura promite să vindece o boală care le-a afectat familiile timp de generații.