• Cercetătorii de la Universitatea McMaster au demonstrat legătura între țesutul adipos și apariția anxietății.
  • Studiul publicat în Nature Metabolism evidențiază relația complexă dintre metabolism și sănătatea mintală.
  • Stresul declanșează procesul de lipoliză în celulele grase.

Într-un studiu inovator, cercetătorii de la Universitatea McMaster au dezvăluit o nouă legătură între grăsimea corporală și anxietate. Aceasta evidențiază relația complexă dintre metabolism și sănătatea mintală, conform News Medical.

Descoperiri inovatoare de la Universitatea McMaster

Constatările, publicate în prestigioasa revistă Nature Metabolism la 15 aprilie 2025, sunt deosebit de relevante având în vedere creșterea ratelor de anxietate și obezitate, subliniind importanța înțelegerii proceselor biologice subiacente.

Înțelegerea legăturii dintre țesutul adipos și anxietate deschide noi căi pentru cercetare și potențiale tratamente”, spune Gregory Steinberg, autorul principal al lucrării și profesor în cadrul Departamentului de Medicină de la McMaster.

Recomandări

VIAȚĂ VEȘNICĂ ÎN CLOUD
YOUTUBE ELIMINĂ DEEPFAKE LA CERERE
ȘTIINȚA PRINDE ARIPI

„Descoperirile noastre evidențiază interacțiunea complexă dintre metabolism și sănătatea mintală și sperăm că acest lucru va duce la rezultate mai bune pentru persoanele care suferă de anxietate”, spune Steinberg.

Echipa de cercetare a descoperit că stresul psihologic, care declanșează răspunsul de luptă sau de fugă, inițiază un proces numit lipoliză în celulele grase. Acest proces duce la eliberarea de grăsimi, care, la rândul lor, stimulează eliberarea unui hormon numit GDF15 de către celulele imune care se găsesc în țesutul adipos. GDF15 comunică apoi cu creierul, ducând la apariția anxietății.

Cercetătorii au ajuns la această concluzie printr-o serie de experimente meticulos concepute pe șoareci. Testele comportamentale au evaluat comportamentul asemănător anxietății, iar analizele moleculare au identificat căile activate. A fost stabilită o legătură clară între modificările metabolice din țesutul adipos și anxietate, oferind noi perspective asupra interacțiunii dintre metabolism și sănătatea mintală.

„Aceste constatări deschid posibilități interesante pentru dezvoltarea de noi tratamente pentru anxietate prin concentrarea asupra căilor metabolice”, spune Logan Townsend, primul autor al lucrării și cercetător postdoctoral la McMaster.

Prin înțelegerea modului în care schimbările induse de stres în celulele adipoase pot influența anxietatea, putem explora strategii terapeutice inovatoare care vizează aceste procese metabolice, oferind potențial o ușurare mai eficientă și mai bine direcționată pentru persoanele care suferă de tulburări de anxietate. Mai multe companii dezvoltă blocante ale GDF15 pentru tratarea cancerului, deci este posibil ca acestea să fie utilizate și pentru anxietate”, spune Townsend.