- Cunoscutul joc „aport” pentru câini provoacă dezbateri în online.
- Specialiștii se contrazic cu privire la utilitatea jocului.
- Argument contra: jocul declanșează secvența pradătoare, fără o finalitate.
- Câinele nu simte satisfacție când returnează mingea.
- Repetarea jocului poate duce la frustrare pentru animal.
- Jocul poate declanșa chiar un OCD canin.
- Nu există însă dovezi clare că aportul duce la anxietate.
- Activitatea fizică intensă poate duce la accidentări pentru animal.
Joacă sau tortură pentru cel mai bun prieten al omului? Celebrul joc de aport a împărțit online-ul și specialiștii în două tabere.
Advertisment
Totul a plecat de la o postare care a devenit rapid virală – autorul susține că jocul cu adusul mingii este periculos pentru câine. Argumentul este simplu – jocul de aport are o secvență clară în care mingea devină pradă, iar aruncarea stimulează câinele. Apoi urmează cursa pentru prinderea mingii și finalul cu happy end în care câinele returnează mingea stăpânului.
Doar că jocul nu este cu happy end – pentru că lipsește victoria în fața mingii. Lupul își ucidea prada în trecut, câinele nu are parte de un astfel de deznodământ. Iar acest lucru îi aduce frustrare. Nici pentru fizicul animalului nu este bun pentru acest joc – pot să apară leziuni din cauza suprasolicitării musculare. O situație similară apare și la pisici.
Jocul în care felina aleargă după o lumină de pe perete îi trezește frustrări pisicii. Asta pentru că nu va putea niciodată să o prindă și rămâne astfel fără recompensa necesară la finalul unui joc. Nu există un răspuns corect universal, pentru că fiecare rasă are alte caracteristici, spun specialiștii.
În loc să alerge după minge, mai bine îl înveți să caute mingea după miros, spune Vlad Vancia de la Societatea Română de Antro-zoologie. Asta ca să te asiguri că activitatea este amuzantă pentru câine și nu devine o obsesie fără un final pozitiv.
Partenerii noștri