- Veniturile medii vor scădea cu 40% dacă planeta se încălzește cu 4°C, arată un studiu.
- La +2°C, pierderea estimată este de 16% din PIB-ul pe cap de locuitor, arată un studiu.
- Studiul din ERL actualizează modelele economice cu efectele evenimentelor extreme.
Dacă lumea se încălzește cu 4°C, o persoană obișnuită va avea cu 40% mai puțini bani, arată un studiu publicat în Environmental Research Letters.
Advertisment
Studiul, integrează efectele directe ale fenomenelor meteo extreme în lanțurile globale de aprovizionare. Cercetătorii australieni spun că modelele economice clasice au subestimat impactul real al crizelor climatice asupra veniturilor.
Ignoră modelele clasice impactul extremelor climatice și interdependențele globale?
Adrian Bîlbă, activist de mediu: „Exact, asta este cel mai important de spus. Faptul că oamenii încep să înțeleagă, sau trebuie să fie făcuți să înțeleagă, că schimbările climatice îi vor afecta și economic. Mulți își pun problema, dar nu o să schimb eu planeta, trebuie să trăiesc eu și până la urmă, mai vedem.
Ei bine, este posibil să nu-ți pese de poluare, dar este foarte probabil ca acoperișul casei tale să fie luat de un ciclon. Este și o încălzire globală, dar schimbările climatice mai mult pot să genereze catastrofe climatice sau evenimente climatice. Evenimente care înseamnă ciclon, cum vedem acum în Grecia, și așteptăm și noi să vină la sfârșitul săptămânii.
Adică, evenimente care pot produce daune, distrugeri. Bineînțeles că din punct de vedere economic vom da puțin înapoi. Asta pe de o parte.
Pe de altă parte, sunt modificări ale activităților umane care nu se mai potrivesc, nu mai vin în corespondență cu schimbările climatice. Și aici australienii, e vorba de un continent, de o țară care suferă foarte mult de schimbările climatice, de faptul că mare parte din Australia se deșertifică, dar și sudul Europei este foarte afectat de aceste schimbări, aceste încălziri și deșertificări. Acestea modifică foarte mult și stilul de viață, tipul de activități economice, o restrângere foarte mare pe sectorul agricol, pe sectorul productiv, chiar și în alte sectoare economice care sunt conexe”.
Cât de realist este scenariul unei pierderi de 40% din venituri?
Adrian Bîlbă, activist de mediu: „Este un scenariu posibil, la nivel global destul de puțin probabil, însă în anumite zone, și reamintesc Australia, este realist. Este o situație dificilă acolo cu schimbările climatice. Zonele importante nu mai permit dezvoltarea unei principale ramuri economice, respectiv producția zootehnică, creșterea animalelor”.
Partenerii noștri