- Astronomii au văzut prima dată cum clusterele de stele se ciocnesc în galaxiile pitice, cu ajutorul telescopului Hubble
- Descoperirea confirmă teoria că nucleele dense din aceste galaxii se formează prin unirea clusterelor mici
- Fluxuri slabe de lumină arată unde clusterele stelare se combină
- Simulările arată că aceste semne durează puțin și sunt greu de prins
- Studiul ajută la înțelegerea modului în care se formează galaxiile în Univers
Astronomii au reușit să observe pentru prima dată cum două grupuri de stele se ciocnesc și se unesc în centrul unor galaxii foarte mici, numite galaxii pitice. Această descoperire confirmă o teorie veche despre cum se formează grupurile extrem de dense de stele din aceste galaxii.
Advertisment
Ce au descoperit cercetătorii?
Cercetătorii, conduși de Mélina Poulain de la Universitatea din Oulu, au analizat aproape 80 de galaxii pitice și au descoperit clustere stelare în proces de fuziune.
Imaginile de la Hubble au dezvăluit fluxuri subtile de lumină ale galaxiilor. Analiza a arătat că aceste fluxuri provin din unirea clusterelor stelare, proces numit canibalism cosmic.

De ce este importantă descoperirea
Galaxiile pitice sunt cele mai răspândite în Univers și sunt elemente esențiale pentru formarea galaxiilor mari, cum este și Calea Lactee. Înțelegerea modului în care aceste grupuri de stele cresc și evoluează ne ajută să înțelegem mai bine cum s-a format Universul așa cum îl vedem azi.
Citește și
- Objection Overruled: De ce oamenii au mai multă încredere în sfaturile ChatGPT decât în avocați?
- Două echipe de liceeni români au ajuns pe podiumul mondial la Campionatul de Robotică. Iuliana Georgescu: „Pasiunea nu doar că se menține, dar crește constant”
- Google vrea să pună capăt la jocuri. Play Games ar putea dispărea și funcțiile sale să fie integrate direct în Play Store
Partenerii noștri