Alvin Lucier face muzică la patru ani după moartea sa. Cercetătorii i-au recompus celulele cerebrale

Viața dincolo de moarte e ceva ce preocupă omenirea din cele mai vechi timpuri. O echipă de cercetători a reușit să ajungă, dacă nu chiar la viață, dar la creație după moarte. Ei au recompus celule cerebrale ale unui compozitor decedat, iar acestea generează sunete pe care, dacă vrem, le putem percepe ca muzică. Dincolo de rezultatul tehnologic spectaculos, proiectul ridică și întrebări de etică, scrie The Guardian.

Lucier a fost un pionier al muzicii experimentale care a murit în 2021, dar în Galeria de Artă din Australia de Vest, el a fost reînviat cu ajutorul neuroștiinței.

Lucier a fost colaboratorul perfect. În 1965, compozitorul a devenit primul artist care a folosit undele cerebrale pentru a genera sunet live în lucrarea sa fundamentală Music for Solo Performer. Echipa Revivification a început să facă brainstorming cu el în 2018. Abia în 2020, la vârsta de 89 de ani și suferind de boala Parkinson, compozitorul a fost de acord să își doneze sângele pentru Revivification.

Mai întâi, globulele sale albe au fost reprogramate în celule stem. Apoi, condusă de Hodgetts, echipa a transformat celulele în organoizi cerebrali – grupuri de neuroni care imită creierul uman.

În timpul pandemiei, echipa s-a întâlnit cu Lucier prin Zoom la fiecare două săptămâni, până când acesta a murit în 2021. Pe măsură ce sănătatea sa a scăzut, el a vorbit în fragmente șoptite, adesea transmise de asistentul său, dar a rămas o forță călăuzitoare.

„Eram ca niște studenți la arte care învățau de la profesor”, spune Thompson. „Avea această abilitate de a tăia prin tot ceea ce era superfluu și de a ajunge la miezul a ceea ce avea în vedere.”

Revivification a folosit tehnologii personalizate pentru a da viață lucrării

Echipa Revivification a folosit tehnologii personalizate pentru a da viață lucrării. Organoizii lui Lucier au fost crescuți pe o plasă fină de 64 de electrozi, dezvoltată împreună cu un bioinginer german, permițând captarea semnalelor neuronale din mai multe straturi – la fel ca un creier în dezvoltare. Gingold a adaptat apoi o platformă open-source pentru a interpreta această activitate și a genera sunete, transformând creierul artificial într-un interpret viu, receptiv.

Organoizii lui Lucier nu produc doar sunet, ci îl și recepționează. Microfoanele din galerie captează zgomotul ambiental, inclusiv vocile umane și tonurile rezonante ale plăcilor, iar aceste date audio sunt convertite în semnale electrice și trimise înapoi în creier. „Suntem foarte interesați să aflăm dacă organoidul se va schimba sau va învăța în timp”, spune Ben-Ary.

Proiectul ridică întrebări etice și filosofice actuale cu privire la biologie, Inteligență Artificială și paternitate. Potrivit echipei, Revivification este mai întâi artă și apoi știință.

Exit mobile version