Social media distruge copilăria? Graziella Dan, medic psiholog: „Lucrurile tind să iasă din zona normalității”

Cât de mult stă copilul tău pe social media? Vârsta la care copiii accesează rețelele sociale a scăzut îngrijorător la 5 ani, față de 9 ani în 2019, arată un studiu recent al organizației Salvați Copiii România.

Aproape jumătate dintre copii petrec mai mult de 6 ore pe zi online, ceea ce le afectează profund dezvoltarea emoțională

Cum afectează social media copiii?

Graziella Dan, medic psiholog: Copiii sunt afectați din două puncte de vedere, atât cognitiv, cât și emoțional. Problema este că ei sunt într-o etapă de dezvoltare în care nu pot decide, nu pot discerne între ceea ce e real și important și ceea ce văd ei acolo ca fiind prezentat real și important.

Uităm deseori că, de fapt, copiii noștri nu sunt niște copii ale noastre. Adică nu sunt niște „mini me” care au același creier și aceeași capacitate de înțelegere și de discernere, ci sunt la vârsta copilăriei cu dezvoltarea emoțională și cognitivă specifică. Bineînțeles, resursele lor, fiind la vârsta respectivă, sunt extrem de limitate.

Și din cauza asta, prezența lor în rețelele de socializare întotdeauna se poate lăsa cu tot felul de efecte nedorite, de la bullying, de la presiunea de a fi perfect, de a fi ca celălalt, pe care le-am văzut. Dependența de validare, care nu mai vine dintr-o validare reală, autentică, sănătoasă, este validarea prin like-uri, prin numărul de like-uri, care este total artificial. 

Adică, pe undeva, lucrurile tind să iasă din zona normalității, atâta timp cât accesul lor la aceste rețele este din ce în ce mai larg, mai amplu, au nevoie și pentru timpul liber, au nevoie și pentru școală. Și atunci, automat, suntem acolo, suntem pe rețea, suntem pe internet”.

Exit mobile version