- România are peste 17 milioane de utilizatori activi pe rețelele sociale în 2025.
- Dorințele utilizatorilor influențează modul în care interacționează cu reclamele online.
- Strategiile de marketing trebuie adaptate în funcție de tipologia consumatorilor.
Românii sunt printre cei mai activi pe rețelele sociale, cu peste 17 milioane de conturi în 2025. Un studiu realizat de cercetători de la UBB Cluj și Ludwig Maximilians University arată că personalitatea utilizatorilor dictează cum se propagă reclamele online. Extravertiții comentează și distribuie, introvertiții preferă recomandările subtile. Implicarea face diferența: cine reacționează mai mult are șanse mai mari să devină ambasador de brand. Ce înseamnă asta pentru marketing?
Advertisment
Ce strategie de marketing funcționează pentru fiecare tip de consumator?
Ovidiu Ioan Moisescu, profesor UBB: „Cele două categorii de consumatori: extraverțiții și introverțiții, ar trebui abordate teoretic cel puțin cu strategii diferite de comunicare. Tocmai pornind de la felul în care ei preferă să interacționeze sau nu. Pentru consumatorii mai introvertiți, conținutul pe care companiile, brandurile sau personalitățile doresc să îl propage ar trebui să fie mai elaborat. Postările ar trebui să fie mai detaliate, videoclipurile care sunt prezentate ar trebui să fie de natură înregistrate și să nu necesite o interacțiune imediată. În felul acesta, introvertiții se vor simți mai în lagul lor și șansele ca ei să se transforme în ambasadori de brand sau de idei, sunt mai mari.
În schimb, dacă vine vorba de extravertiți, strategia ar trebui să fie total opusă. Adică, postările ar trebui să fie mai succinte, dar mai ales ele ar trebui să invite la exprimarea opiniilor. În loc de un clip înregistrat, ar fi mult mai utile sesiunile video-live care să îndemne oamenii, să-și exprime opiniile, să intre în dialoguri.
Social media nu pune la dispoziția companiilor mijloace de segmentare care să țină cont de trăsături de personalitate. Deocamdată se rezumă la aspecte demografice și interese exprimate în social media”.
Se numără România printre țările cu cel mai ridicat consum de social media?
Ovidiu Ioan Moisescu: „Nu putem să o clasăm în top la nivel global, dar datele care sunt puse la dispoziția noastră spun faptul că avem peste 18 milioane de utilizatori de internet, dintre care circa 17 milioane sunt undeva într-o rețea de socializare. Aici intră, de exemplu, și canalele de comunicare mai personale, cum ar fi WhatsApp. Una peste alta, dacă vorbim de social media tradițional, cea care e formată din canalele de tip Facebook, Instagram, TikTok, avem undeva în jur de 14 milioane de utilizatori activi, care intră în mod regulat, consultă și interacționează”.
Partenerii noștri