- Parolele slabe sunt o vulnerabilitate majoră de care atacatorii profită constant.
- De la dispozitive infectate cu programe periculoase, până la pierderi de bani, riscurile nu pot fi ignorate.
- Siguranța online devine o prioritate.
Ți s-a întâmplat să fii victima unei fraude online? Datele arată că 6 din 10 români au trecut prin astfel de situații, iar urmările pot deveni serioase. De la dispozitive infectate cu programe periculoase, până la pierderi de bani sau acces neautorizat la informații sensibile, riscurile nu pot fi ignorate. Într-un peisaj digital din ce în ce mai sofisticat, siguranța online devine o prioritate. Așadar, ce poți face pentru a evita fraudele?
Advertisment
Ce greșeli facem cel mai des când navigăm online?
Alexandru Panait, expert cybersecurity: „Cel mai important lucru este să fim siguri că sursa pe care vizualizăm informațiile este o sursă reală: platforma Facebook, Instagram sau alte platforme consacrate. În momentul în care dăm click pe un link extern, nu trebuie să avem îndoieli că acel link extern este unul onest. Din intermediul Facebook-ului sau a platformelor consacrate, este mult mai dificil să fim atacați de către un atacator”.
Și dacă ne-am dat seama că am fost victime, ce facem?
Alexandru Panait: „În primul rând, trebuie să calculăm prejudiciul creat când recuperăm conturile și, după ce știm care este prejudiciul, să contactăm fie entitatea prin intermediul care s-a creat un prejudiciu sau entitatea bancară care a facilitat tranzacția”.
Partenerii noștri