De ce tristețea a devenit un trend pe rețelele sociale? Ana-Maria Ambrosă, psiholog: „Sadbait poate fi o formă de validare emoțională” 

Tristețea vinde pe internet! Fenomenul SADBAIT, un conținut ce canalizează emoții melancolice sau dureroase, devine viral și câștigă milioane de vizualizări.

Creatorii de conținut își filmează momentele de vulnerabilitate, imaginile triste generate de inteligență artificială domină feed-urile, iar algoritmii social media ajută la propagarea acestui tip de postări.

De ce sunt oamenii atrași de conținutul trist din ce în ce mai mult?

Ana-Maria Ambrosă, psiholog: „Oamenii sunt atrași de conținut pentru că acesta răspunde unei nevoi universale de conexiune emoțională. Tristețea face parte din emoțiile de bază, adică acele emoții cu care noi ne-am născut. Tristetea creează sentimente de autenticitate și vulnerabilitate care îi ajută pe oameni să se simță mai puțin singuri în trăirile lor.

Într-o lume în care mulți se confruntă cu singurătatea sau presiunile sociale, conținutul sadbait poate servi ca o formă de validare emoțională. 

De asemenea, și algoritmii platformelor online favorizează conținutul care generează răspunsuri emoționale intense, deoarece acesta tinde să fie distribuit și comentat mai des, crescând astfel vizibilitatea. 

Mă uitam și eu zilele trecute pe TikTok și într-adevăr am văzut că videoclipurile live care vorbesc despre dramele fiecăruia, au mai mult impact decât cele educative”.

Ce impact are fenomenul sadbait asupra sănătății mintale?

Ana-Maria Ambrosă, psiholog: „Impactul acestui fenomen asupra sănătății mentale este destul de complex și poate varia în funcție de persoană.

Expunerea frecventă la conținut trist poate amplifica sentimentele de melancolie sau anxietate ori depresie, mai ales în cazul persoanelor vulnerabile. Poate crea un ciclu de consum emoțional intens care scade energia psihologică și crește sentimentul de neputință. 

Pentru alții, conținutul trist poate avea un efect catartic, ajutându-i să-și exprime emoțiile reprimate sau să simpatizeze cu alții. Această experiență poate contribui la reducerea stresului emoțional”.

Exit mobile version