• 51% dintre cei care folosesc filtre se simt presați din cauza standardelor sociale.
  • 30% dintre români folosesc filtre sau aplicații de editare la postările lor pe social media.
  • 63% dintre români folosesc filtre pentru a arăta mai atractiv în poze pe social media.
  • 76% dintre tinerii între 18-24 ani postează selfie-uri de la petreceri și evenimente.
  • 63% dintre români cred că utilizarea excesivă a filtrelor afectează percepția de sine.

51% dintre utilizatorii de filtre pe social media s-au simțit presați să le folosească din cauza standardelor sociale, arată un studiu Reveal Marketing Research. Cercetarea e făcută pentru a înțelege mai bine motivele și frecvența utilizării filtrelor și aplicațiilor de editare. Rezultatele arată că tinerii între 18-34 ani sunt cei mai frecvenți utilizatori, cu un procent de 45% care recurg la diferite instrumente.

Cât de des tinerii folosesc filtre pe social media?

1 din 2 români postează cel puțin o dată pe săptămână pe social media, iar 30% dintre aceștia folosesc filtre sau aplicații de editare a conținutului. Să știi că e un obicei frecvent în rândul tinerilor între 18-34 ani. Cele mai importante motive sunt dorința de a arăta mai atractiv (63%) și îmbunătățirea calității fotografiilor sau videoclipurilor (49%). Aproape jumătate dintre utilizatori au declarat că s-au simțit presați să editeze conținutul din cauza standardelor sociale, fenomen mai frecvent întâlnit la cei între 35-44 ani.

În ceea ce privește tipurile de conținut postat, 56% dintre români preferă să publice fotografii cu peisaje sau aspecte din jur, fără a apărea în acestea. Selfie-urile sunt extrem de populare în rândul aceleași generații iar 76% dintre tinerii între 18-24 ani postează astfel de imagini. De asemenea, 35% dintre români postează fotografii împreună cu alte persoane, mai ales tinerii între 18-24 ani (69%) și 25-34 ani (46%).

Recomandări

VIAȚĂ VEȘNICĂ ÎN CLOUD
YOUTUBE ELIMINĂ DEEPFAKE LA CERERE
ȘTIINȚA PRINDE ARIPI

Filtrele cele mai utilizate sunt cele coloristice, urmate de filtrele de înfrumusețare și cele tematice. Se observă diferențe între genuri: bărbații le preferă pe cele coloristice, iar femeile filtrele de înfrumusețare. În plus, 66% dintre utilizatori aplică filtre ocazional, iar 23% le folosesc la fiecare postare, în special tinerii și persoanele cu venituri mari. Studiul mai arată că mai mult de jumătate dintre români consideră că folosirea excesivă a filtrelor poate avea un impact negativ asupra percepției de sine, un efect resimțit mai intens de femei (67%) comparativ cu bărbații (58%). De asemenea, 8 din 10 români sunt de acord că filtrele pot afecta negativ percepția despre propria persoană.