- Brandul Bottega Veneta a devenit unul dintre cele mai populare, în topul Lyst Index, fără vizibilitate constantă online.
- Conturi precum @newbottega devin instrumente de PR organice și de promovare a misterului.
- Alte branduri de lux, precum Celine și Balenciaga, au urmat strategii similare de reducere a prezenței online.
În lumea modei de lux, totul pare să fie despre a fi mereu prezent pe rețelele sociale. Dar un brand de top a ales să facă exact contrariul: să nu mai posteze nimic! Bottega Veneta a arătat că, uneori, cea mai bună strategie pentru a păstra exclusivitatea și statutul de lux este să te retragi și să lași misterul să vorbească de la sine. Chiar și așa a ajuns unul dintre cele mai populare, în topul Lyst Index.
Advertisment
Care sunt avantajele strategiei de retragere din social media pentru un brand de lux?
Marian Hurducaș, expert în social media: „Nu cred că putem vorbi despre avantaje sau dezavantaje atât timp cât nu cunoaștem care este strategia brand-ului și ce a dus la această decizie pe care unii ar putea să o considere radicală. Este unul dintre brand-urile care a investit foarte mult în branding și poziționare până să ajungă să își permite luxul de a renunța la social media. Dar tăcerea în social media nu este un lux până la urmă sau nu este un apanaj al brand-urilor care sunt în acest segment.
Bottega Veneta este pe val pentru că a prins odată cu dramele TV sau pe platformele de streaming care evocă viața milionarilor și miliardarilor. Intră în categoria acquired luxury și este foarte mult conținut în online despre asta iar brand-ul în cauză este un exponent al acestui acquired luxury. Sunt multe motive pentru care un brand ar putea să renunțe sau ar fi motivat să renunțe la social media. Cel mai des întâlnit în ultimii ani este faptul că un brand care se respectă, care are o imagine de păstrat, imaculată, nu o să vrea niciodată să se asocieze cu o platformă în care ura și dezinformarea sunt lăsate să zburde.
Dacă ne uităm puțin la cazul X, o să vedem că banii care se făceau pe platformă din advertising au ajuns la niște sume ridicole. Însă există niște cauze pentru care advertiserii refuză să cheltuie bani pe platformă și asta este ura și dezinformarea care au acaparat acest mediu”.
Cum poate un brand să mențină relevanța și implicarea publicului fără o prezență online?
Marian Hurducaș: „Aș vrea să nu facem confuzia între marketing și social media. Marketing nu este egal social media. Social media este doar un canal de diseminare a mesajului de brand. Canalul ăsta este folosit de brand, dar nu în modul în care ne-am aștepta. Există ceea ce se numește user generated content, adică conținut generat de către utilizatori și este mult. Bottega Veneta nu mai are nevoie în momentul de față de conținut produs de brand”.
Partenerii noștri