- Scopul zilei este promovarea unui Internet liber și accesibil tuturor.
- Organizația „Reporteri Fără Frontiere” a lansat acest eveniment în 2008.
- Premiul Netizen se acordă anual pentru apărarea libertății de exprimare online.
Te simți liber să îți exprimi opiniile pe social media? Astăzi, 12 martie, sărbătorești Ziua Mondială împotriva Cenzurii pe Internet. În fiecare zi, cenzura online afectează modul în care tinerii își formează opinii și își exprimă ideile în mediul digital.
Advertisment
63% dintre aceștia se simt descurajați să își exprime opiniile online din cauza temerii de cenzură.
„În principiu, pentru noi ca oameni, este esențial să promovăm transparența și să înțelegem că toți suntem auziți, că opiniile noastre contează. Și în momentul în care ele vor fi cenzurate în anumite platforme, utilizatorii vor căuta alt loc pentru a se exprima. Că o vor face în grupuri mai restrânse, în platforme mai închise, dar ideile nu pot fi oprite și ei vor căuta un loc unde să le exprime„, a explicat Andrei Șerbănoiu, expert social media, pentru Aleph News.
Care sunt principalele provocări în combaterea cenzurii pe internet?
„Cenzura e un mecanism de a împiedica un anumit mesaj, de a fi propagat, promovat. Și interesele actorilor, în principiu state, guverne, care vor să controleze discursul, este mare în a cenzura informația, a cenzura ce vorbim și subiectele despre care putem vorbi. Ce putem face noi este să milităm, să luptăm pentru un proces mai transparent. E o linie foarte fină între moderare responsabilă și a avea conținut care e blocat pentru că, nu știu, este prea violent și cenzură. Și e important ca procesul ăsta de decizie să fie foarte transparent„, a adăugat Andrei Șerbănoiu.
Partenerii noștri