MIT avertizează: ChatGPT ne face mai proști. Studiul arată scăderea memoriei și a gândirii critice

Scrieți, băieți, numai scrieți – dar fără inteligența artificială. Cine copiază cu ChatGPT, rămâne cu restanțe la memorie.

Un nou studiu publicat de MIT trage o concluzie tristă – chatboții fac oamenii mai proști! Folosirea AI-ului poate afecta serios gândirea critică, memoria și abilitățile lingvistice. Au tras această concluzie după ce au analizat activitatea cerebrală a trei grupuri: unul care folosea ChatGPT pentru redactarea unor eseuri, unul care folosea motoare de căutare online pentru documentare și unul care se folosea doar de cunoștințele sale, fără ajutor extern. Diferențele erau semnificative.

Grupul care a folosit ChatGPT a avut performanțe mai slabe la toate capitolele – 83% dintre aceștia nu erau în stare nici măcar să redea corect un citat din eseurile proprii. Pentru celelalte grupuri, procentul era de sub 10%. Grupul care s-a folosit de motoare de căutare pentru documentare a fost mult mai puțin afectat. Concluzia cercetătorilor? Dependența de AI poate duce la „atrofierea mușchilor cognitivi”. Adică la o scădere a curiozității și a gândirii critice, la o vulnerabilitate sporită în ceea ce privește manipularea și la un declin al creativității.

Dacă omul devine mai prost, inteligența artificială este cu fiecare zi mai… inteligentă.

Șeful de la OpenAI, Sam Altman, a debutat într-un podcast organizat de compania sa. În primul episod, Altman vorbește despre viitorul AI și explică de ce inteligența artificială generală este tot mai aproape.

Exit mobile version