- Inteligența artificială afectează 40% din locurile de muncă la nivel mondial, crescând atât productivitatea, cât și riscurile de inegalitate economică
- Până în 2033, piața AI va ajunge la 4,8 trilioane de dolari, însă infrastructura și expertiza vor fi concentrate în principal în SUA și China
- AI-ul nu elimină complet locurile de muncă, dar impune necesitatea recalificării; guvernele trebuie să investească în infrastructură, competențe și politici adecvate
Raportul UNCTAD din 2025 arată că economia se va transforma din cauza inteligenței artificiale. Oportunitățile cresc, dar în același timp cresc și riscurile de inegalitate față de roboți.
Advertisment
Rebeca Grynspan, secretar general UNCTAD, spune că oamenii trebuie să rămână la baza dezvoltării AI-ului: „a muta accentul de la tehnologie la oameni, permițând țărilor să co-creeze un cadru global pentru inteligența artificială”.
Creșterea pieței inteligenței artificiale
Până în 2033, piața inteligenței artificiale va ajunge la o valoare de 4,8 trilioane de dolari, deși expertiza și infrastructura ei vor fi predominant doar în câteva economii, în principal din SUA și China. Cele două deja ocupă 40% din cheltuielile globale cu AI-ul.
Apple, Nvidia și Microsoft au fiecare o valoare de piață de aproximativ 3 trilioane de dolari. UNCTAD, organ interguvernamental permanent al Adunării Generale a Națiunilor Unite, raportează că dominația lor asupra pieței reduce evoluția altora.

Cum se schimbă locurile de muncă?
Inteligența artificială crește productivitatea și automatizarea firmelor, având un impact de 40% asupra tuturor locurilor de muncă existente. Principala îngrijorare a angajaților vine din reducerea competitivității și costul eficient pe care îl aduce AI-ul.
Totuși, asta nu înseamnă înlocuirea angajaților definitiv, ci necesitatea investițiilor în reinstruire și recalificare. AI-ul deschide porțile unui nou soi de industrii și nu ar trebui privit ca o eliminare definitivă a locurilor de muncă.
Pentru ce ne trebuie AI-ul în muncă?
Eficiența de calcul este un avantaj ce se poate aplica pe o arie largă de domenii, de la construcții, la optimizarea design-urilor sau chiar automatizarea și digitalizarea sistemelor politice.
Pentru a stabili reglementări eficiente și politici potrivite nevoilor socioeconomice, guvernele trebuie să ia în considerare următoarele aspecte: infrastructura, datele și competențele necesare.
Citește și
- Care sunt riscurile și beneficiile Inteligenței Artificiale? Reprezentanții Asociației Române pentru Tehnică de Securitate: „A.I. joacă un rol crucial, dar multe job-uri de bază vor dispărea”
- Generatorul de imagini al ChatGPT e acum gratis pentru toți utilizatorii. Poți face gratuit până la trei imagini pe zi
- Cum încălzirea climatică te lasă mai sărac cu 40%. Adrian Bîlbă, activist de mediu: „Oamenii trebuie să înțeleagă că vor fi afectați și economic”
Partenerii noștri