• Ideea a fost prezentată la Bienala de Ahitectură de la Veneția.
  • Viziunea este pentru anul 2150, dar deja se fac teste.
  • Lava ar urma să fie răcită strategic pentru a obține anumite forme.

Orașele viitorului se nasc din cenușă… vulcanică și lavă! Inginerii mută munții din loc ca să schimbe fața lumii. O firmă din Islanda a prezentat la Bienala de Arhitectură de la Veneția un nou concept de case.

Proiectul „Lavaforming” propune utilizarea lavei topite din erupții vulcanice pentru a construi orașele viitorului. Viziunea este pentru anul 2150 și a fost inspirată de erupția de pe platoul vulcanic Holuhraun din Islanda, în 2014.

Practic lava ar urma să fie răcită strategic pentru a obține forme pereți, coloane sau cărămizi cu ajutorul roboților. Aceștia ar putea colecta și direcționa lava în rețele săpate lângă vulcani, direct în structuri deja formate.Tehnologia nu există încă, e pur speculativă. Cu toate acestea cercetătorii lucrează la simulări 3D și teste reale cu lavă reîncălzită.

Recomandări

VIAȚĂ VEȘNICĂ ÎN CLOUD
YOUTUBE ELIMINĂ DEEPFAKE LA CERERE
ȘTIINȚA PRINDE ARIPI

Roca vulcanică nu este un material de construcție nou. A fost folosită de-a lungul timpului pentru elemente structurale precum pereții.

Proiectul critică dependența industriei de beton responsabil pentru 8% din emisiile globale de dioxid de carbon. Lava este percepută ca un material regenerabil, cu amprentă de carbon „pasivă”, spre deosebire de beton.