• 1 din 5 neurocercetători cred că putem extrage amintiri după moarte
  • Sondajul sugerează o schimbare de paradigmă în neuroștiință
  • Tehnologii avansate pot cartografia urme ale memoriei în creiere moarte
  • Conceptul ridică întrebări etice majore despre intimitate și conștiință
  • Viitorul ar putea include „citirea gândurilor” dincolo de moarte

Sună ca un thriller SF, dar e știință reală: un sondaj recent arată că un număr surprinzător de neurocercetători cred că, în principiu, amintirile ar putea fi extrase din creierele umane după moarte. Descoperirea ridică atât speranțe tehnologice, cât și întrebări etice serioase.

Unde se termină moartea și începe decodarea?

Potrivit sondajului publicat de Neoscope, aproape 1 din 5 oameni de știință care lucrează în neuroștiință cred că este „probabil” sau „foarte probabil” ca tehnologia să permită extragerea informațiilor mnemonice dintr-un creier uman „expirat”.

E doar o fantezie… sau începutul unei revoluții?

Cu toate că majoritatea cercetătorilor rămân sceptici, conceptul de „recuperare a memoriei post-mortem” este discutat din ce în ce mai serios. Tehnologii emergente, cum ar fi inteligența artificială și maparea neurală ultra-detalată, ar putea face acest lucru posibil în viitor.

Recomandări

VIAȚĂ VEȘNICĂ ÎN CLOUD
YOUTUBE ELIMINĂ DEEPFAKE LA CERERE
ȘTIINȚA PRINDE ARIPI

Moartea, redefinită

Studiul subliniază un punct esențial: definiția „morții” se schimbă. Dacă un creier păstrat suficient de bine conține urme identificabile ale amintirilor, emoțiilor sau gândurilor, mai este acel individ cu adevărat… mort?

Frankenstein cu hard drive?

Ceea ce era odinioară scenariul unui film horror acum e posibil în laboratoare de top. Dar chiar vrem să citim gândurile celor decedați? Cine ar avea acces la aceste amintiri și cu ce scop? Ce se întâmplă cu intimitatea post-mortem?

Citește și