• Cercetătorii au reușit să transforme plasticul dintr-o sticlă folosită în paracetamol printr-o sinteză chimică cu E-coli.
  • Aceste tehnici sunt foarte puțin costisitoare, dar destul de poluante.
  • Paracetamolul este fabricat în prezent din molecule derivate din benzen.

Cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh, Marea Britanie, au reușit să transforme plasticul dintr-o sticlă folosită în paracetamol. Experimentul arată că este posibil să se producă acest medicament esențial din deșeuri de plastic, folosind un proces care nu ar fi posibil folosind o sinteză pur chimică sau pur biologică.

Cum au reușit această procedură?

Paracetamolul este fabricat în prezent din molecule derivate din benzen, care, la fel că unele materiale plastice, poate fi obținut din petrol. Aceste tehnici sunt foarte puțin costisitoare, dar destul de poluante. În ceea ce privește tipul de plastic reciclat utilizat în studiu, acesta este folosit în special pentru fabricarea sticlelor și a ambalajelor alimentare. Aceste utilizări generează peste 350 de milioane de tone de deșeuri pe an la nivel mondial, iar reciclarea lor ridică o serie de dificultăți, după cum subliniază Universitatea din Edinburgh într-un comunicat de presă.

Până acum, aplicarea la scară largă este încă incertă

Aplicarea la scară largă a acestei lucrări este încă foarte incertă, dar autorii susțin că acest experiment deschide calea către noi tehnici de reciclare a deșeurilor din plastic cu ajutorul bacteriilor. Dar există încă mai multe considerații practice care trebuie rezolvate pentru a depăși simpla „demonstrație de fezabilitate” oferită de acest studiu, potrivit unui comentariu al mai multor cercetători care nu au fost implicați în studiu. Pe baza analizelor, reacția chimică produce doar o cantitate limitată de paracetamol, care poate fi insuficientă pentru aplicațiile industriale.

Recomandări

VIAȚĂ VEȘNICĂ ÎN CLOUD
YOUTUBE ELIMINĂ DEEPFAKE LA CERERE
ȘTIINȚA PRINDE ARIPI