• În 5-10 ani, Inteligența Artificială va avea abilități cognitive similare celor umane
  • Proiectele viitoare includ Gemini un model care va interacționa cu viața cotidiană
  • Hassabis: Viitorul e deja aici, iar I.A. va transforma  profund societatea noastră

În următorii 10 ani, inteligența artificială ar putea deveni la fel de „deșteaptă” ca noi, crede CEO Google DeepMind. Dezvoltarea A.I. se mișcă extrem de rapid – deja a reușit să prezică structura proteinelor, un pas uriaș în știință. Viitorul sună și mai interesant: DeepMind lucrează la sisteme care vor interacționa direct cu noi, în viața de zi cu zi.

Cât de semnificativ credeți că va fi impactul dezvoltării I.A. asupra societății și economiei?

Într-adevăr, proiectul DeepMind de la Google e faimos deja de 10 ani de zile și acum promisiunea pe care o fac ei că inteligența artificială o să devină inteligență artificială care să ne depășească pe noi, nu este doar o promisiune, e o temere pe care trebuie să o avem toți.

Ideea e că: nu numai că poate analiza artă, crea medicamente, poate să stea la coadă la finanțe în locul nostru?

Recomandări

VIAȚĂ VEȘNICĂ ÎN CLOUD
YOUTUBE ELIMINĂ DEEPFAKE LA CERERE
ȘTIINȚA PRINDE ARIPI

Nu, deocamdată nu. Nu poate să ne înlocuiască peste tot, dar mă tem că tendința va fi însă acolo, ca resursa umană mai facilă la îndemână, care muncește 24 din 24 fără să-și ia concediu, fără să-și ia concediu medical, fără să se îmbolnăvească, fără să fie supărat pe un salariu mic.

Ne va înlocui și agenți AI, roboței, aceștia guvernați de inteligență artificială, ne vor înlocui în toate muncile repetitive și plictisitoare.

DeepMind a făcut nu doar în jocuri pe calculator sau nu doar în identificarea cu machine learning a unor probleme care le are societatea și umanitatea acum, dar se îndreaptă către ideea unor roboți industriali care se învețe de la oameni și după aceea să devină mai buni decât oamenii. Și atunci să ne gândim unde să punem limită la inteligență artificială, că evident n-o să poată să ne înlocuiască peste tot, n-o să poată să ne aducă aminte unde ne-am pus cheile, dar o să știe să conducă mașina în locul nostru.

Și atunci trebuie să ne temem real și să punem o limită undeva și să ne gândim ce valori să insuflăm etică și morală acestei inteligențe artificiale.

Până la urmă toate lucrurile noi vin cu niște riscuri și niște avantaje. spune Alexandru Goga, expert A.I.