• Cercetătorii americani au descoperit o culoare pe care nimeni nu a mai văzut-o.
  • Culoarea nouă, denumită „olo”, nu poate fi reprodusă pe ecrane sau în natură.
  • Experiența a fost posibilă prin impulsuri laser direcționate către celule specifice din retină.
  • Participanții la studiu au descris culoarea ca fiind un „albastru-verde intens”.

După câteva sute de mii de ani de mers pe Pământ, oamenii ar putea crede că le-au văzut pe toate. Dar nu și conform unei echipe de oameni de știință care susțin că au experimentat o culoare pe care nimeni nu a mai văzut-o până acum, scrie The Guardian.

O nouă frontieră a percepției

Afirmația îndrăzneață – și contestată – vine în urma unui experiment în care cercetătorilor din SUA li s-au tras impulsuri laser în ochi. Prin stimularea celulelor individuale din retină, laserul le-a împins percepția dincolo de limitele sale naturale, spun ei. Descrierea culorii nu este prea surprinzătoare, cele cinci persoane care au văzut-o o numesc albastru-verde, dar, spun ei, aceasta nu surprinde pe deplin bogăția experienței.

„Am prezis de la început că va arăta ca un semnal de culoare fără precedent, dar nu știam ce va face creierul cu el”, a declarat Ren Ng, inginer electric la Universitatea din California, Berkeley. „A fost uluitor. Este incredibil de saturat”.

Recomandări

VIAȚĂ VEȘNICĂ ÎN CLOUD
YOUTUBE ELIMINĂ DEEPFAKE LA CERERE
ȘTIINȚA PRINDE ARIPI

Cercetătorii au împărtășit o imagine a unui pătrat turcoaz pentru a da o idee despre culoare, pe care au numit-o olo, dar au subliniat că nuanța poate fi experimentată doar prin manipularea cu laser a retinei.

„Nu există nicio modalitate de a transmite această culoare într-un articol sau pe un monitor”, a declarat Austin Roorda, un cercetător în domeniul vederii din cadrul echipei. „Ideea este că aceasta nu este culoarea pe care o vedem, pur și simplu nu este. Culoarea pe care o vedem este o versiune a acesteia, dar absolut pălește în comparație cu experiența olo”.

Cum funcționează ochii noștri?

Oamenii percep culorile lumii atunci când lumina cade pe celulele sensibile la culoare numite conuri din retină. Există trei tipuri de conuri care sunt sensibile la lungimile de undă lungi (L), medii (M) și scurte (S) ale luminii.

Lumina naturală este un amestec de lungimi de undă multiple care stimulează conurile L, M și S în diferite grade. Variațiile sunt percepute ca culori diferite. Lumina roșie stimulează în principal conurile L, în timp ce lumina albastră activează în principal conurile S. Conurile M se situează însă la mijloc și nu există lumină naturală care să le stimuleze doar pe acestea.

Echipa de la Berkeley și-a propus să depășească această limitare. Au început prin a cartografia o mică parte a retinei unei persoane pentru a localiza poziția conurilor M. Un laser este apoi utilizat pentru a scana retina. Când ajunge la un con M, după ce se ajustează în funcție de mișcarea ochiului, acesta emite un mic impuls de lumină pentru a stimula celula, înainte de a trece la următorul con.

Rezultatul, publicat în Science Advances, este o pată de culoare în câmpul vizual de aproximativ două ori mai mare decât o lună plină. Culoarea este dincolo de gama naturală a ochiului liber deoarece conurile M sunt stimulate aproape exclusiv, o stare pe care lumina naturală nu o poate atinge. Numele olo provine de la binarul 010, indicând faptul că dintre conurile L, M și S, doar conurile M sunt activate.

Afirmația a lăsat un expert nedumerit. „Nu este o culoare nouă”, a declarat John Barbur, cercetător în domeniul vederii la City St George’s, Universitatea din Londra. „Este un verde mai saturat care poate fi produs doar la un subiect cu un mecanism cromatic roșu-verde normal, atunci când singura intrare provine de la conurile M”. Lucrarea, a spus el, are o „valoare limitată”.