- Furtul de date personale este una dintre cele mai frecvente în frauda online.
- Malware-ul și virușii sunt pericole reale care pot afecta dispozitivele utilizatorilor.
- Phishing-ul este o metodă populară, prin care atacatorii obțin informații sensibile.
- Parolele slabe sunt o vulnerabilitate majoră de care atacatorii profită constant.
- Soluțiile de securitate sunt esențiale pentru protejarea dispozitivelor personale.
Ai fost vreodată ținta unei tentative de fraudă online? Se pare că 6 din 10 români au experimentat astfel de situații, iar consecințele pot fi grave. „Românii sunt expuși zilnic fraudelor online din cauza educației tech slabe și interesul slab în protecția datelor” – spune Marius Luican, sociolog.
Advertisment
De la infectarea dispozitivelor cu malware și viruși, până la pierderi financiare sau furt de date personale, pericolele sunt reale. Într-o lume digitală tot mai complexă, protecția online este esențială.
Ce măsuri luăm pentru a proteja datele personale?
Marius Luican, sociolog: „Prima veste bună a acestui studiu făcut de noi la Reveal Marketing Research vine să ne spună, în primul și în primul rând, că românii sunt aware, sunt conștienți de această vulnerabilitate a vremurilor moderne. Asta este lucrul cel mai important, faptul că deja românii conștientizează posibilitatea unor fraude aici.
Măsurile pe care le iau românii se împart în mai multe categorii. În primul rând, primul instinct este să apeleze la acele soluții extrem de basic, extrem de rudimentare în care, de exemplu, dacă au banii mulți într-un cont, să țină banii în contul respectiv și mută pe card o mică valoare atât cât au nevoie. Majoritatea românilor fac așa ceva. În așa fel încât, chiar dacă un instrument de plată, cardul respectiv de debit, de credit, de care ar fi el, există posibilitatea să fie fraudat, încearcă într-un fel sau altul să securizeze ca acel potențial prejudiciu să fie cât mai mic. Asta este o soluție.
O altă soluție o reprezintă trecerea responsabilității în mâna acelor instrumente, acelor furnizori care au prestigiul ridicat, nivelul de încredere ridicat. În care românii cred că nu pot fi, într-un fel sau altul, furați sau înșelați.
Noi, antreprenorii, de exemplu, preferăm să luăm companii externe specializate care să ne structureze toată zona informatică și care să poarte grija acelei zone informatice, decât să mai avem resurse interne, așa cum se întâmpla acum 10-20 de ani. Știți cum era? Era IT-stul firmei care le știa pe toate, care rezolva probleme. Azi lucrurile nu mai arată așa. Nu mai ai încredere să faci lucrurile așa, motiv pentru care mare parte din responsabilitate este outsourced.
Deci, cu alte cuvinte, românii preferă soluțiile simple, sigure, chiar și în condițiile astea, existând o foarte mare cantitate de fraude de toate felurile în zona informatică. Va fi un subiect cu care vom trăi totdeauna de acum încolo”.
Partenerii noștri