- Profilurile false folosesc A.I. să altereze fețele persoanelor.
- Persoanele false par că suferă de dizabilități sau au sindrom Down.
- Conținutul fals este monetizat pe site-uri pentru adulți.
Inteligența Artificială o ia pe arătură. Într-un mod cu adevărat oribil. Un nou trend din social media a oripilat internauții – niște hackeri au creat o rețea de conturi care fură profilele unor persoane reale și, cu ajutorul Inteligenței Artificiale, transformă persoanele. Fețele le sunt alterate astfel încât să pară că suferă de dizabilități sau sindromul Down. Conținutul fals este apoi monetizat pe site-uri pentru adulți.
Advertisment
Ceea ce a început cu niște cazuri izolate s-a transformat într-o adevărat industrie – au fost create unelte specializate, tehnici de marketing și chiar cursuri online pentru cei care vor să învețe cum să folosească A.I.-ul într-un mod abuziv. Iar platformele de social media privesc cu neputință astfel de trenduri care iau amploare.
A.I.-ul reușește să o dea în bară și fără ajutor. Un bărbat din Norvegia a dat în judecată OpenAI pentru o gafă incredibilă a chatbot-ului – Arve Holmen l-a întrebat pe ChatGPT ce știe despre el. Răspunsul l-a bulversat: Holmen era tatăl a doi băieți de 7 și 10 găsiți morți lângă casa lor în decembrie 2020. Holmen a fost pus sub acuzare și arestat pentru uciderea fiilor săi” era răspunsul chatbot-ului. Însă nimic de acest gen nu s-a întâmplat.
„Faptul că unii oameni ar putea citi așa ceva și să creadă că e adevărat e înfricoșător” își justifică Holmen demersul de a o da în judecată pe OpenAI. Aceasta se apără: afișează un disclaimer pe pagină că ChatGPT poate face greșeli. „Nu poți răspândi informații false și apoi să spui că e posibil să greșești”.
Partenerii noștri