• A.I. rescrie regulile economiei.
  • Inteligența Artificială se va mula după nevoile fiecărui om.
  • Oamenii nu sunt pregătiți să facă față acestui val.

A.I. rescrie regulile economiei și redefinește competențele necesare pe piața muncii. Tehnologia transformă industrii, eficientizează operațiuni și impulsionează inovația.Integrarea rapidă a inteligenței artificiale oferă un avantaj competitiv, în timp ce ezitarea poate limita oportunitățile de creștere. România are șansa de a deveni un jucător important în această revoluție tehnologică, dar succesul depinde de colaborarea dintre sectorul privat, mediul academic și autorități. Investițiile în competențe digitale și reglementările adecvate vor determina poziția țării în noua eră A.I.

„Că întotdeauna militez pentru o adopție tot mai mare a Inteligenței Artificiale în toate domeniile, dar, din păcate, asta vine coroborat cu ideea că se pierd tot mai multe locuri de muncă. Aptitudinile noi pe care trebuie să le aibă tinerii, de la școală până la noi, adulții, sunt acelea de a înțelege că Inteligența Artificială ne poate sprijini foarte mult în înlocuirea tuturor lucrurilor repetitive pe care le facem. Însă, pentru a înțelege cu adevărat cum funcționează, nu este vorba doar de Inteligența Artificială pe care o folosim acum, prin simpla interogare pentru a ne da o rețetă de mâncare, să ne recomande un film bun bazat pe preferințele noastre sau o carte, ci de Inteligența Artificială cu o putere computațională fantastică, care poate determina cum se schimbă vremea, poate decide când să plantezi anumite culturi la scară largă – pentru asta a fost inițial dezvoltată, pentru chestiuni meteorologice sau de impact major.

Gândiți-vă că în curând va înlocui toți muncitorii din fabrici, va înlocui toți șoferii profesioniști, șoferii de taxi, și atunci, dincolo de simpla interacțiune cu Inteligența Artificială, când îi cerem anumite informații în scris și ne răspunde în scris, aceasta va înlocui chiar și modul în care ne folosim telefoanele mobile, probabil că nu vor mai exista în forma în care le cunoaștem acum. Va înlocui și modul în care se creează în industria de divertisment, nu vom mai avea neapărat nevoie de actori, de cântăreți și așa mai departe, pentru că Inteligența Artificială va deveni cea mai bună în acest domeniu, personalizând nevoile și dorințele fiecărui om.

Recomandări

VIAȚĂ VEȘNICĂ ÎN CLOUD
YOUTUBE ELIMINĂ DEEPFAKE LA CERERE
ȘTIINȚA PRINDE ARIPI

Deși inițial se spunea că doar aspectele creative vor rămâne pentru noi, oamenii, chiar și acele aspecte creative vor fi afectate, pentru că oamenii vor pierde din rațiunea critică, vor pierde dorința de a gândi, de a raționa, de a analiza și de a critica anumite lucruri, bazându-se doar pe informația livrată de către sistemele de Inteligență Artificială. Ca orice alt proiect, bineînțeles că vine cu niște beneficii, dar și cu niște riscuri”, a susținut Alexandru Goga, expert A.I.

România este pregătită să adopte Inteligența Artificială la scară largă?

„Mai multe studii deja ne arată că este folosită pe scară largă și există foarte mulți, nu zic mii, ci zeci de mii de utilizatori, având milioane de utilizatori ai diferitelor instrumente de Inteligență Artificială gratuite de pe internet. Sistemele antreprenorilor de nivel mare, precum cele din domeniul bancar sau din domeniul sănătății, aplică și aplicau deja de mult timp Inteligența Artificială, dar treptat sunt pregătiți să înlocuiască resursa umană cu resurse de Inteligență Artificială, iar oamenii nu sunt pregătiți să facă față acestui val. Cel mai plastic exemplu pe care îl dau este cu taximetriștii și căruțașii, care în 2 ani, între 1915 și 1917, au dispărut de pe fața New Yorkului. Efectiv, în 2 ani, mașinile lui Ford au înlocuit taximetrele cu căruțe cu cai. La fel se va întâmpla și cu noi: în 2 ani, în 5 ani, vom clipi și joburile noastre vor dispărea, că oricât ne vom adapta și vom încerca, Inteligența Artificială va face lucrurile mai bine. Cum ziceam mai devreme, vine și cu beneficii și cu riscuri”, a declarat pentru Aleph News Alexandru Goga.