• Pe 10 martie, platforma de socializare X a înregistrat întreruperi majore, afectând mii de utilizatori la nivel global.
  • Elon Musk a declarat că întreruperile au fost cauzate de un „atac cibernetic masiv” provenind din zona Ucrainei.
  • Specialiștii în securitate cibernetică au pus la îndoială afirmațiile lui Musk, subliniind că atacurile de tip DDoS pot fi realizate și de hackeri individuali sau grupuri mici.
  • Atacurile de tip DDoS au direcționat un volum mare de trafic către site-ul X, supraîncărcând serverele și provocând întreruperi ale serviciului.

Platforma de social media X a suferit valuri de întreruperi pe 10 martie, pe care Elon Musk le-a atribuit unui „atac cibernetic masiv” legat de adrese IP originare din Ucraina, conform Fox Business.

Atac DDoS de proporții lovește X

„Nu știm exact ce s-a întâmplat, dar a existat un atac cibernetic masiv pentru a încerca să distrugă ecosistemul cu adrese IP provenind din zona Ucrainei”, a declarat Musk pentru Fox Business.

Musk a susținut într-o postare pe X că atacul a fost efectuat „cu o mulțime de resurse”.

Recomandări

VIAȚĂ VEȘNICĂ ÎN CLOUD
YOUTUBE ELIMINĂ DEEPFAKE LA CERERE
ȘTIINȚA PRINDE ARIPI

„Este implicat fie un grup mare, coordonat și/sau o țară”, a spus el. Postarea a fost ștearsă între timp.

Experții în securitate cibernetică și-au exprimat scepticismul cu privire la afirmațiile lui Musk. Atacurile cibernetice de acest tip, cunoscute sub denumirea de atacuri DDoS (denial of service), pot fi efectuate de grupuri mici sau de hackeri individuali. Atacurile DDoS direcționează cantități excesive de trafic către un site web pentru a supraîncărca serverele acestuia, provocând adesea întreruperi ale serviciului.

O sursă din industrie, vorbind sub rezerva anonimatului, a declarat pentru Reuters că o mare parte a traficului care a vizat X a putut fi localizată la adrese IP din SUA, Vietnam, Brazilia și alte țări. Cantitatea de trafic provenind din Ucraina a fost „nesemnificativă”, a spus sursa.

Musk e sub asediu?

Musk, care a cumpărat X (pe atunci Twitter) în 2022, are o istorie în atribuirea defecțiunilor tehnice atacurilor cibernetice. De asemenea, acesta a făcut remarci incendiare și a amplificat dezinformarea cu privire la Ucraina, scrie Kyiv Independent.

În aceeași zi cu presupusul atac cibernetic, Musk l-a numit pe senatorul american Mark Kelly „trădător” pentru că a împărtășit detalii despre vizita sa în Ucraina în timp de război. În calitate de șef al Departamentului pentru Eficiență Guvernamentală (DOGE), înființat de președintele Donald Trump, Musk a fost vârful de lance al reducerii ajutorului umanitar pentru Kiev și a cerut închiderea instituțiilor media din Ucraina finanțate de SUA.

Aceste instituții sunt o risipă a „banilor contribuabililor”, responsabile pentru „incendierea” a până la un miliard de dolari din fonduri americane, a declarat Musk. El este în prezent cotat drept cel mai bogat om în viață din lume.