- Guvernul albanez interzice TikTok pentru un an, din cauza influenței nocive asupra copiilor.
- Anul trecut, o ceartă pornită pe TikTok a dus la moartea unui adolescent.
- Opoziția acuză Guvernul de cenzură, Guvernul spune că protejează copiii.
Guvernul albanez spune stop TikTok! Platforma dispare din peisaj pentru un an, din cauza violenței în rândul tinerilor, care a scăpat de sub control. Autoritățile au ajuns la concluzia că rețeaua socială le dă idei periculoase copiilor, iar părinții au fost de acord: 65.000 de părinți au cerut fie închiderea, fie limitarea platformei.
Advertisment

Ce a pus capac?
Totul a început anul trecut, când o ceartă între doi adolescenți, pornită pe TikTok, s-a transformat într-o tragedie – unul dintre ei a fost înjunghiat mortal. Incidentul a pus guvernul pe jar și a dus la această măsură radicală. Ministrul Educației, Ogerta Manastirliu, spune că Albania e în contact cu TikTok pentru a introduce filtre, control parental și verificarea vârstei utilizatorilor.
TikTok neagă orice legătură
Platforma a cerut „clarificări urgente” și spune că nu există dovezi că cei doi adolescenți aveau conturi pe TikTok. Mai mult, susține că videoclipurile care au dus la conflict au fost postate pe altă rețea socială. Guvernul albanez a mers însă înainte cu interdicția.
Părinții, speriați de efectul TikTok
În Albania, copiii sunt cei mai activi utilizatori ai platformei, potrivit CNN. Au fost raportate cazuri în care elevii au fost influențați de videoclipuri să ducă cuțite la școală sau să intimideze colegi. Autoritățile au reacționat cu o serie de măsuri: mai mulți polițiști în școli și programe speciale pentru elevi, părinți și profesori.
Opoziția dă în clocot
Nu toată lumea e de acord cu decizia. Partidele din opoziție au anunțat proteste pe 15 martie și acuză guvernul de cenzură. „E un act de intoleranță și teroare față de gândirea liberă”, spun contestatarii interdicției.
TikTok vs. restul lumii
Albania nu e singura țară care a luat TikTok la țintă. SUA, India și mai multe state europene au luat deja măsuri. Între timp, premierul albanez Edi Rama spune că are „un dialog pozitiv” cu reprezentanții TikTok, care urmează să vină în Albania pentru a discuta măsuri de siguranță pentru copii.
Citește și
- Cum arată primul dispozitiv care funcționează cu neuroni sintetici?
- Cercetătorii australieni au descoperit cel mai vechi crater produs de un meteorit din lume. Ce reprezintă această descoperire pentru omenire
- LinkedIn envy e noua anxietate a Generației Z. Tinerii sunt invidioși pe succesul altora la job
Partenerii noștri